Júnová schôdza OPEC o ťažobných kvótach sa zrejme skončí bez výsledku

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 13:51 • 2 min
Júnová schôdza OPEC o ťažobných kvótach sa zrejme skončí bez výsledku

NEW YORK - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa pripravuje na júnové rokovania o ťažobných kvótach. Ale aj toto stretnutie sa zrejme skončí bez dohody, rovnako ako aprílová schôdza o zmrazení ťažby v katarskom Dauha, na ktorej sa zúčastnilo aj Rusko, konštatuje dnes agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Podľa prieskumu agentúry Bloomberg medzi poprednými analytikmi, členovia OPEC sa na najbližšom zasadaní 2. júna nedohodnú na znížení ťažby. Dôvodom je rozhodnutie Saudskej Arábie vytlačiť konkurentov z trhu, najmä americké ropné firmy, ktoré ťažia komoditu z bridlíc, čo je finančne náročnejšie a pri nízkych cenách ropy nerentabilné. Arabské kráľovstvo preto pumpuje takmer rekordné množstvo ropy na trhy.

 

Aprílový pokus ropného kartelu dohodnúť sa s Ruskom (ktoré nie je jeho členom) na zmrazení ťažby pritom stroskotal práve pre postoj Saudskej Arábie. Trvala na tom, že k dohode musia pristúpiť všetci významní producenti ropy, vrátane Iránu. Teherán sa však snaží získať späť svoj podiel na trhu, o ktorý prišiel v dôsledku sankcií. Západ totiž len od januára tohto roka zrušil embargo na dovoz ropy z Iránu za to, že obmedzil jadrový program.

 

Dohoda o zmrazení ťažby by pritom viedla k rastu cien ropy. Tie sa síce zotavili z januárového pádu na najnižšiu úroveň za 12 rokov a odvtedy už stúpli o takmer 80 %, ale stále sú zhruba o 50 % nižšie ako v júni 2014, keď zamierili nadol.

 

Politické napätie medzi Iránom a Saudskou Arábiou sťažuje cestu k dohode o zmrazení ťažby. Teherán opakovane uviedol, že kým jeho export nedosiahne úroveň pred sankciami, ťažbu obmedzovať nebude. Analytici odhadujú, že produkcia ropy v Iráne do leta neprekročí 2,2 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne, čo je objem exportu pred sankciami.

 

Súčasná politika OPEC, v rámci ktorej môžu členovia kartelu ťažiť toľko ropy, koľko chcú, bez spolupráce s ostatnými, však spochybňuje existenciu kartelu ako takého. A podľa niektorých expertov vyvoláva otázky, "či je OPEC už mŕtvy, alebo je v kóme".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies