Juniori zakončili squashovú sezónu v Holandsku

NETKY.SK • 30 Júl 2013, 16:19 • 2 min
Juniori zakončili squashovú sezónu v Holandsku

KOLÍN NAD RÝNOM / AMSTERDAM - V Nemecku a v Holandsku sa stretla začiatkom júla juniorská svetová squashová špička na záverečných turnajoch najvyššej kategórie. Konfrontácia slovenských hráčov s hráčmi z USA, Egypta, Pakistanu, Kataru, ale aj ďalších európskych a mimoeurópskych krajín sa nenaskytne každý deň.

slovakia

left justify in out

Na základe systematickej práce s mládežou sa na začiatku súťažnej sezóny 2012 / 2013 rozhodlo vedenie Sport Club POHODA Trnava požiadať Slovenskú squashovú asociáciu o uznanie a zriadenie „Centrum talentovanej mládeže (CTM)“ V sezóne 2012 / 2013 tak klub zahájil ako prvý na Slovensku projekt CTM zameraný na hráčov squashu. Z pozície jedného z najúspešnejších a najaktívnejších klubov v štruktúrach Slovenskej squashovej asociácie (SSQA) čo sa týka výkonnosti a výsledkov tak v tejto sezóne museli hráči nielen obhajovať svoje minuloročné pozície, ale očakávali sa dobré výsledky aj v novej sezóne a rast výkonnosti juniorov, zaradených do projektu CTM.

Vedeniu Centra talentovanej mládeže sa postupne počas rozbehnutej sezóny podarilo získať pre svojich najlepších hráčov sponzorské zmluvy s firmou TECNIFIBRE, ktorá sa od začiatku roka stala partnerom Kristíny Šmičkovej, Karin Velickej a Martina Sisku. Významným krokom bolo získanie finančného grantu z nadácie SPP. Vďaka nadácii SPP sa hráči mohli nielen pripravovať, ale sa mohli aj zúčastniť najvýznamnejších turnajov v Európe. Záver sezóny priniesol CTM ďalší úspech v dnes tak náročnej úlohe zháňania finančných prostriedkov na pokrytie nákladov spojených so športom. Úrad Vlády Slovenskej republiky poskytol koncom mája CTM dotáciu, vďaka ktorej mohli juniori pokračovať v príprave až na jedny z najvýznamnejších turnajov v Európe.

Hráči CTM nastúpili na svojom poslednom tohto sezónnom výjazde na prvom medzinárodnom turnaji zaradenom do seriálu Super Série v nemeckom meste Kolín nad Rýnom. Turnaja Pioneer Junior Open sa zúčastnilo 393 hráčov. V kategórii G-15 nastúpilo spolu 24 hráčok. Umiestnenie Kristíny Šmičkovej v strede štartového poľa, na 14. mieste ovplyvnil prvý zápas a prehra s hráčkou z Kanady. V kategórii G-17 nastúpilo spolu 44 hráčok. Umiestnenie Karin Velickej, ktorá sa predstavila po prechode z kategórie G - 15 do kategórie G - 17 na svojom prvom medzinárodnom turnaji na konečnom 36. mieste nemôže byť považovaný za neúspech. Karin si však musí po prechode medzi staršie hráčky najprv zvyknúť na dôraznejšiu a rýchlejšiu hru. V kategórii B -17 sa predstavilo 82 hráčov. Martin Siska mal oproti minulým turnajom výhodu v tom, že sa vďaka umiestneniu v európskom rebríčku dostal medzi nasadených hráčov. Konečné umiestnenie na 48. mieste bolo nakoniec pre Martina prijateľným umiestnením, aj keď herne sa od Martina očakávalo oveľa viac.

Tri dni po skončení turnaja v Kolíne nad Rýnom začal ďalší turnaj Super Série v holandskom meste Amsterdam. Účasť bola znovu rekordná. 393 hráčov opäť bojovalo o cenné body do európskych rebríčkov ale aj o cenné umiestnenia na turnaji Dutch Junior Open 2013. V kategórii G-15 nastúpilo spolu 32 hráčok. Umiestnenie Kristíny Šmičkovej tak ako aj ostatných slovenských hráčov poznačila už istá dávka únavy a strata koncentrácie so záveru sezóny. Kristína skončila po dvoch výhrach a troch prehrách na konečnom  20. mieste. V kategórii G-17 nastúpilo spolu 41 hráčok. Umiestnenie Karin Velickej na konečnom 29. mieste môže byť tentoraz hodnotené kladne. Karin si pripísala na turnaji dve výhry a tri prehry. V kategórii B -17 sa predstavilo 88 hráčov, čo bolo najviac so všetkých kategórií. Martin Siska odohral turnaj s hendikepom zranenia nohy, keď mu natiahnutý stehenný sval zabránil dotiahnuť niekoľko sľubne vyzerajúcich zápasov do víťazného konca.  Konečné umiestnenie na 63. mieste bolo nakoniec pre Martina po  jednej výhre a piatich prehrách objektívnym vyjadrením jeho možností.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona