Junckerova správa o stave Europskej únie rozprúdila vášnivú debatu v pléne EP

NETKY.SK • 14 September 2016, 21:15 • 2 min
Junckerova správa o stave Europskej únie rozprúdila vášnivú debatu v pléne EP

ŠTRASBURG - Populizmus, nezamestnanosť a sociálna nespravodlivosť sú kľúčové problémy, s ktorými sa EÚ musí vyrovnať. Tieto témy odzneli v tohtoročnom prejave o stave Európskej únie z úst predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera na pôde Európskeho parlamentu (EP). Lídri politických skupín v EP v následnej rozprave odkaz tejto správy privítali, ale aj kritizovali.

slovakia

left justify in out

Počas poslaneckej rozpravy odzneli aj príspevky súvisiace s brexitom, utečeneckou krízou, bojom proti terorizmu, čo sú hlavné výzvy, ktorými by sa malo 27 lídrov EÚ zaoberať v piatok na neformálnom summite v Bratislave.

 

Predseda poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany (EĽS) Manfred Weber poukázal na proeurópske názory mnohých mladých Európanov a odkázal, že ľudia nechcú rozdelenú Európu, ale konkrétne riešenia. Vo svojom vystúpení spochybnil možnosť Turecka stať sa plnoprávnym členom EÚ.

 

Predseda skupiny socialistov a demokratov (S&D) Gianni Pittella v emotívnom prejave poďakoval Junckerovi za kladnú odozvu na návrhy sociálnych demokratov v súvislosti s udržateľným rastom, investičným plánom, tvorbou pracovných miest a bojom proti daňovým únikom. Privítal väčšiu flexibilitu a menší dôraz na úsporné opatrenia. Na margo brexitu povedal, že britská premiérka Theresa Mayová drží EÚ už tri mesiace v patovej situácii.

 

Podľa lídra frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) Syeda Kamalla práve slová ako "viac Európy, väčšia vojenská integrácia a ďalšie dlhy" vzdialili občanov od EÚ. EÚ by podľa neho toho mohla robiť "menej, ale lepšie" a zaviesť zmysluplné reformy, ktoré by únii pomohli stať sa konkurencieschopnejšou a pre Európanov by priniesli príležitosti v globalizovanom svete.

 

Šéf liberálov a demokratov (ALDE) Guy Verhofstadt poukázal na generačný rozkol v otázke Európy, ktorú mnohí mladší obyvatelia EÚ podporujú, no časť starších občanov je voči nej skeptickejšia. "Populisti núkajú falošnú predstavu bezpečnosti, podľa ktorej postavením múrov a plotov vyriešime všetky problémy. Ako však zastavíte klimatické zmeny či udržíte teroristov za hranicami? Plotmi alebo európskymi politikami?" opýtal sa. EÚ je podľa Verhofstadta "liekom na rakovinu nacionalizmu", pričom brexit treba vnímať aj ako príležitosť pre jej reštart.

 

Predsedníčka skupiny Európska zjednotená ľavica/Nordická zelená ľavica (GUE/NGL) Gabriele Zimmerová upozornila, že dlhy krajín EÚ nesú vždy na pleciach bežní občania. Podľa nej by sa prioritou EÚ malo stať zaistenie "riadnych pracovných miest a riadneho miesta na život" a tiež väčšia demokratizácia EÚ.

 

Spolupredsedníčka skupiny Zelení/EFA Rebecca Harmsová pri tejto príležitosti povedala, že v neistých časoch globalizácie je EÚ správnou odpoveďou. Vystúpila tiež s požiadavkou na ustanovenie klimatickej únie a urýchlenú ratifikáciu parížskej klimatickej dohody.

 

Líder euroskeptickej skupiny Európa slobody a priamej demokracie (EFDD) Nigel Farage opätovne vyjadril svoje potešenie z výsledku britského referenda o brexite. Na pozadí utečeneckej krízy predpovedá nárast vplyvu opozičných strán v Európe a ďalšie referendá podobné tomu britskému v členských štátoch EÚ.

 

Podľa spolupredsedníčky skupiny Európa národov a slobody (ENF) Mariny Le Penovej bol prejav Junckera "fádny" a predznamenávajúci zlyhanie Únie. "V podstate ako keby išlo o pohreb EÚ", konštatovala. Podľa nej "brexit prelomil tabu, ukázal, že je možné opustiť EÚ a byť na tom lepšie". Le Penová na otázku z pléna EP pri tejto príležitosti opäť potvrdila, že v prípade jej zvolenia za prezidentku Francúzska v roku 2017 navrhne referendum o "frexite", teda odchode Francúzska z EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies