Junckerova komisia uvoľní miliardu eur pre mladých nezamestnaných

NETKY.SK • 4 Február 2015, 14:32 • 2 min
Junckerova komisia uvoľní miliardu eur pre mladých nezamestnaných

BRUSEL - Európska komisia v stredu prichádza s návrhom, že už tento rok uvoľní 1 miliardu eur z iniciatívy na podporu zamestnanosti mladých ľudí.

slovakia

left justify in out

V dôsledku tejto zmeny sa suma predbežného financovania, ktorú členské štáty získajú na podporu zamestnanosti mladých ľudí, zvýši až na 30-násobok a rýchlejšie sa dostane až k 650 000 mladým ľuďom, ktorým pomôže zamestnať sa. Podpredseda komisie pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis uviedol: „Dnešným návrhom komisia vysiela jasný signál, že nezamestnanosť mládeže naďalej zostáva jednou z priorít nášho politického programu. Vopred vyplatíme približne 1 miliardu eur, aby sme podporili členské štáty v úsilí, ktorým pomáhajú mladým ľuďom dostať sa späť do zamestnania, vrátiť sa do vzdelávacieho procesu alebo získať odbornú stáž. Nielenže takto budú schopní vďaka svojim zručnostiam a dynamike prispieť k rozvoju hospodárstva a spoločnosti, ale získajú späť aj svoju dôstojnosť.“

 

Prijatie návrhu by zvýšilo mieru predbežného financovania iniciatívy na podporu zamestnanosti mladých ľudí v rámci rozpočtových prostriedkov, ktoré jej boli pridelené na rok 2015, z 1 – 1,5 percenta až na 30 percent. Členské štáty, ktoré čerpajú prostriedky z tejto iniciatívy, by tak mohli ihneď po prijatí osobitných operačných programov dostať tretinu z pridelených prostriedkov vo výške 3,2 miliardy eur. Od členských štátov sa očakáva, že tieto finančné prostriedky neodkladne poskytnú prijímateľom projektov v podobe zálohových platieb na projekty, pričom táto ich povinnosť sa bude dôkladne monitorovať. 

 

Komisia odhaduje, že toto zrýchlenie predbežného financovania by mohlo urýchliť okamžitú podporu a v tomto roku pomôcť 350 000 až 650 000 mladým ľuďom. Pri pôvodnej miere predbežného financovania by toto číslo naproti tomu dosiahlo len 14 000 až 22 000 mladých ľudí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies