Juncker zdôraznil, že sa nebude triasť pred premiérmi krajín EÚ

NETKY.SK • 5 November 2014, 16:19 • 2 min
Juncker zdôraznil, že sa nebude triasť pred premiérmi krajín EÚ

BRUSEL - Nový predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker po dnešnom prvom pracovnom stretnutí kolégia komisárov, ktorému predsedá, poprel, že by mal "problémy" s talianskym alebo britským premiérom. Naznačil však, že britský premiér David Cameron má "problémy s ostatnými premiérmi" v rámci EÚ.

slovakia

left justify in out

Juncker sa po skončení zasadnutia kolégia komisárov dostavil pred početnú novinársku obec a v rámci otázok o rozpočte EÚ poprel nezhody s predsedom talianskej vlády Matteom Renzim a jeho britským partnerom Cameronom.
     

"Nemám žiadne konkrétne problémy s Renzim, ktorého si veľmi cením, a nemám problémy ani s Cameronom. Namiesto toho má Cameron problém s ostatnými európskymi premiérmi," zdôraznil Juncker počas tlačovej konferencie.
     

Šéf exekutívy EÚ v utorok obvinil Camerona a Renziho, že používajú "dvojaký jazyk" pri rokovaniach o rozpočtových otázkach EÚ.
     

Juncker dnes spresnil, že nie je typom človeka, ktorý by sa triasol pred premiérmi alebo inými inštanciami. A dodal, že je pripravený brániť česť komisie pred "neoprávnenými kritickými názormi".
     

Juncker o svojej komisii zdôraznil, že nejde o byrokratov, ale o politikov.

     

Otázky novinárov spojené s talianskym premiérom sa týkajú poslednej návštevy Renziho v Bruseli, keď počas októbrového summitu EÚ kritizoval Európsku komisiu za list, ktorým upozornila Rím, že talianskemu štátnemu rozpočtu hrozí "vážne odchýlenie" od európskych fiškálnych pravidiel. Brusel v tejto súvislosti vyzval Renziho vládu na rozpočtové riešenie. V konečnom dôsledku Rím navrhol ďalšie úsilie o úspory, vo výške asi 4,5 miliardy eur, a Renziho kabinet sa zaviazal znížiť štrukturálny deficit o viac ako 0,3 percenta HDP oproti pôvodnému zámeru znížiť deficit len o 0,1 percenta.
     

Britský premiér odmieta požiadavky EÚ, aby jeho krajina splnila svoje záväzky a odviedla do spoločnej európskej kasy dodatočných 2,1 miliardy eur, potrebných na pokrytie existujúcich rozpočtových dier.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies