Juncker vyzýva európskych politikov, aby kvôli utečencom neskĺzli k populizmu

NETKY.SK • 5 August 2015, 14:22 • 2 min
Juncker vyzýva európskych politikov, aby kvôli utečencom neskĺzli k populizmu

BRUSEL - Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker apeloval dnes na vedúcich predstaviteľov členských krajín EÚ, aby sa nenechali zaslepiť populistickým myslením v súvislosti s imigračnou drámou, ktorá trápi Európu.

slovakia

left justify in out

"Sú chvíle v politike, keď netreba nasledovať populistov. Inak skončíte tak, že sa sami stanete populistami, lebo voliči priťahovaní zjednodušujúcimi výrokmi vždy volia populistov", varoval Juncker európskych štátnikov.

Dodal, že ak vrcholoví politici v EÚ musia hovoriť opak toho, čo tvrdia populisti, nesmú sa nechať zlákať spôsobom populistického myslenia, ktoré je prítomné vo všetkých krajinách únie.

 

Šéf exekutívy EÚ zároveň odkázal, že je "sklamaný" v súvislosti s ťažkosťami, ktoré podkopávajú solidaritu medzi členskými štátmi. Vlády krajín EÚ sa v júli dohodli na presídlení 22.504 odídencov zo Sýrie, ktorí prežívajú v utečeneckých táboroch; ministrom vnútra EÚ sa však nepodarilo dohodnúť sa na prevzatí 40.000 žiadateľov o azyl, ktorých nezvládajú príslušné úrady v Taliansku a Grécku.

 

Od januára prišlo na územie EÚ okolo 188.000 prisťahovalcov. Veľká väčšina z nich po nebezpečnom prechode cez Stredozemné more zakotvila v Grécku a Taliansku. Okolo 2000 utečencov vo vlnách Stredomoria zahynulo upozornila Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

 

Juncker pripomenul, že jeho návrhy presahujú momentálny stav vecí, aj keď v prípade utečencov ide o riešenie rozsiahleho problému. Dodal, že hoci navrhol povinný systém prerozdeľovania žiadateľov o azyl a osôb, ktoré si zaslúžia medzinárodnú ochranu, členské štáty to neprijali a komisia bola nútená súhlasiť s dohodou o prerozdeľovaní azylantov na báze dobrovoľnosti.

 

"Nedosiahol som svoj cieľ, ale toto úsilie bude pokračovať na jeseň, aby sme sa dostali k počtu 60.000. Ak sa to podarí urobiť na dobrovoľnej báze, tým lepšie. Ak to nebude možné, tak bude potrebné prehodnotiť návrh Európskej komisie," skonštatoval Juncker. Predseda EK zároveň vyjadril znepokojenie okolo situácie v Calais na severe Francúzska, odkiaľ sa tisíce nelegálnych prisťahovalcov snažia dostať do Británie cez tunel popod Lamanšský prieplav.

 

"Komisia je pripravená poskytnúť pomoc francúzskej vláde a aj britskej vláde, ale do dnešného dňa sme nedostali osobitnú žiadosť," povedal šéf EK. Pripomenul, že EÚ má k dispozícii rozpočtové "obálky", ktoré môžu byť použité na riešenie tohto problém a povedú k zníženiu záťaže pre francúzsku a britskú stranu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona