Juncker vyzval vodcov Cypru, aby nepremárnili šancu na zjednotenie ostrova

NETKY.SK • 16 Júl 2015, 14:27 • 2 min
Juncker vyzval vodcov Cypru, aby nepremárnili šancu na zjednotenie ostrova

NIKÓZIA - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker vyzval dnes vodcov etnicky rozdeleného Cypru, aby si nenechali ujsť "jedinečnú príležitosť" na zjednotenie svojho ostrovného štátu.

slovakia

left justify in out

Juncker to vyhlásil po rozhovoroch s cyperským prezidentom Nikosom Anastasiadisom, ktorému pripomenul, že vhodná chvíľa na opätovné zjednotenie Cypru v obnovených mierových rokovaní by sa nemala premárniť, uviedla agentúra AP. 


Juncker zároveň pochválil Anastasiadisa za jeho odhodlaný prístup v mierových rozhovoroch, ktoré boli obnovené v máji. Podľa Junckera by bola nová cyperská mierová dohoda "dobrou správou pre celú Európsku úniu". 


Cyprus sa rozdelil v roku 1974 po tom, ako sa tam vylodili tureckí vojaci, snažiaci sa potlačiť Grékmi podporovaný štátny prevrat. Jeho cieľom bolo pripojiť Cyprus ku Grécku na úkor cyperských Turkov žijúcich na severe ostrova.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies