Juncker vyzval vlády v EÚ, aby našli riešenie gréckej krízy

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 09:18 • 2 min
Juncker vyzval vlády v EÚ, aby našli riešenie gréckej krízy

BRUSEL - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes vyzval vlády v eurozóne, aby našli také riešenie gréckej finančnej krízy, ktoré by krajine umožnilo zachovať si dôstojnosť a zároveň udržalo menovú úniu pohromade. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Som proti Grexitu (odchodu Grécka z eurozóny)," povedal Juncker novinárom na tlačovej konferencii. A to aj keď je nebezpečenstvo, ktoré pre euroregión predstavuje odchod Grécka, tentoraz menšie ako pred troma rokmi.

 

Pripomenul, že ľudia v zadlženej krajine čelia humanitárnej kríze, čo je pojem, ktorý často používa nový grécky premiér Alexis Tsipras, a podľa Junckera by eurozóna mala na to reagovať.

 

Juncker, bývalý predseda Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, na poslednej schôdzi pod jeho vedením načrtol sedem možných spôsobov, ako znížiť dlhové zaťaženie Grécka - ak bude dodržiavať záväzky, ktoré dalo veriteľom.

 

Premiér Tsipras dnes zase vyjadril nádej, že lídri Európskej únie (EÚ) na nadchádzajúcom summite koncom tohto pracovného týždňa dospejú k dohode o vyriešení gréckej krízy.

 

Juncker, ktorý sa ujal úlohy "mediátora", čo nahnevalo niektorých ľudí v Nemecku a ďalších štátoch eurozóny, vyhlásil, že nechce izoláciu Atén, a vyzval Európanov, aby "brali ohľad na výsledky demokratických volieb v Grécku". Dodal, že je potrebné zachovať integritu eurozóny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies