Juncker vyzval Turecko, aby prepustilo novinárov a neurážalo lídrov EÚ

NETKY.SK • 13 September 2017, 12:19 • 2 min
Juncker vyzval Turecko, aby prepustilo novinárov a neurážalo lídrov EÚ

BRUSEL - Osloboďte novinárov a prestaňte urážať európskych lídrov - týmito slovami sa dnes predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker v rámci svojho prejavu o stave Únie obrátil na predstaviteľov tureckej vlády.

slovakia

left justify in out

Šéf exekutívy EÚ najskôr zdôraznil, že súčasný vládny režim v Ankare spôsobil zlyhanie prístupových rokovaní medzi Tureckom a EÚ. Tie prebiehajú už od roku 2005, momentálne sa však ocitli na bode mrazu.

 

"Turecko sa odklonilo od Európskej únie," skonštatoval Juncker pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Pripomenul, že Európska únia vždy podávala pomocnú ruku tureckému ľudu, ale zdá sa, že súčasná vláda v Ankare sa snaží rokovania o členstve "potopiť"Juncker zároveň upozornil na skutočnosť, že turecké úrady väznia stovky novinárov a medzi nimi sú aj viacerí z európskych krajín.

 

"Nechajte našich novinárov! Novinári patria do redakcií," zdôraznil a vyzval Ankaru, aby prepustila na slobodu nielen "našich", ale všetkých väznených zástupcov médií. V rovnakom duchu vyzval najvyšších tureckých predstaviteľov, aby prestali urážať predsedov vlád a hlavy štátov členských krajín EÚ a označovať ich termínmi ako "fašisti" a "nacisti".

 

Predseda EK v tejto súvislosti zdôraznil, že rozširovanie EÚ je otvorený proces, a pripomenul, že po vystúpení Británie Únia nezostane 27-členným zoskupením. "Ak chceme stabilitu v našom susedstve, musíme mať hodnoverný proces rozširovania pre krajiny západného Balkánu," skonštatoval Juncker. Zároveň však spresnil, že pri vstupe nových členov sa počas rokovaní bude klásť dôraz na kritériá týkajúce sa ľudských práv a právneho štátu a na základné hodnoty, na ktorých je postavená EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona