Juncker vyzval štáty EÚ, aby prispeli do rozpočtu na boj proti utečeneckej kríze

NETKY.SK • 23 September 2015, 13:50 • 2 min
Juncker vyzval štáty EÚ, aby prispeli do rozpočtu na boj proti utečeneckej kríze

BRUSEL - Predseda Európskej komisie (EK) Jean Claude Juncker pred dnešným krízovým summitom EÚ o utečeneckej kríze vyzval členské štáty, aby finančne prispeli do rozpočtu určeného pre vyriešenie humanitárnej utečeneckej krízy.

slovakia

left justify in out

Predseda EK v úvodnom prejave na utorňajšej konferencii na vysokej úrovni "Rozpočet EÚ zameraný na výsledky" povedal, že EÚ teraz v prvom rade potrebuje využiť svoj rozpočet pre vyriešenie utečeneckej krízy a vyzval členské štáty únie, aby pomohli svojim vkladom.

 

"Ak naozaj chcete pomôcť týmto ľuďom, musíte prispieť svojimi peniazmi. Poskytnite nám prostriedky potrebné na boj s touto krízou," povedal Juncker. V prejave k členským štátom povedal, že "uzavretie hraníc nie je riešením". Zdôraznil, že ak utečenci prežili bombardovanie a boje a prekročil Stredomorie v gumovom člne, ploty ich nedokážu zastaviť.

 

V dôraze na potrebu preukázať solidaritu Juncker dodal, že solidarita je iba prázdnym slovom ak nie je nasledovaná aj konkrétnymi činmi.

 

Juncker v správe pre médiá upozornil, že súčasná kríza utečencov si vyžaduje ďalšie a okamžité opatrenia. Kolégium komisárov na dnešnom zasadnutí v Bruseli stanovilo niekoľko prioritných akcií, ktoré sa majú realizovať v priebehu nasledujúceho polroka. Šéf EK ich predloží dnes večer európskym premiérom a prezidentom na neformálnom summite EÚ.

 

"Aj napriek našej krehkosti a našim nedostatkom, Európa je dnes vnímaní ako útočisko a exil. To je niečo, na čo môžeme byť hrdí, aj keď to nie je bez výziev. Dnes preto prvou prioritou musí byť riešenie utečeneckej krízy," vyhlásil Juncker.

 

Podľa jeho slov rozhodnutie EK presídliť 160.000 žiadateľov o azyl z najviac postihnutých členských štátov, ktoré v utorok prijali ministri vnútra EÚ, je historicky prvým, skutočným a chvályhodným prejavom európskej solidarity. Zároveň však dodal, že to predsa nemôže byť "koniec príbehu", a aj preto je čas na ďalšie odvážne, odhodlané a zosúladené postupy zo strany EÚ, jej orgánov a všetkých jej členských štátov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona