Juncker vyzval Európsky parlament, aby podporil Tuskov návrh pre Britániu

NETKY.SK • 3 Február 2016, 15:07 • 2 min
Juncker vyzval Európsky parlament, aby podporil Tuskov návrh pre Britániu

BRUSEL - Návrh predsedu Európskej rady Donalda Tuska, týkajúci sa reformy vo vzťahoch medzi Britániou a Európskou úniou, je "spravodlivý" a mal by dostať podporu Európskeho parlamentu, uviedol dnes počas vystúpenia na plenárnom zasadnutí europarlamentu v Štrasburgu predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

slovakia

left justify in out

Predseda Európskej rady v utorok zaslal britskému premiérovi Davidovi Cameronovi odpoveď na jeho štyri požiadavky o zreformovaní chodu EÚ, ktoré Británia presadzuje pre svoje zotrvanie v únii.

"Vždy som hovoril, že chcem, aby Spojené kráľovstvo zostalo členom Európskej únie na základe spravodlivej dohody. Návrh Donalda Tuska je férový pre Britániu aj pre ďalších 27 členských štátov," povedal Juncker počas rozpravy s europoslancami.

 

Zároveň im pripomenul, že Tuskom koncipovaný návrh je spravodlivý aj pre Európsky parlament, ktorý by mal odobriť nové opatrenia o úprave vzťahov EÚ s Britániou. Tuskov návrh znamená okrem iného zavedenie mechanizmu "núdzovej brzdy", ktorý Británii, ale aj ďalším členským štátom EÚ v prípade potreby umožní zastaviť vyplácanie sociálnych dávok pre zamestnancov z iných krajín únie.

 

Tento mechanizmus bude možné aktivovať v prípade, ak systémy verejnej správy niektorej krajiny budú preťažené alebo ak národný systém sociálneho zabezpečenia bude obeťou opakovaného zneužívania.

 

Britský premiér vyjadril nádej, že dosiahne dohodu o Tuskových návrhoch aj s ostatnými národnými lídrami, ktorí by mali túto záležitosť vyriešiť na summite EÚ v dňoch 18. a 19. februára v Bruseli.

 

Na základe výsledkov summitu Cameron oznámi dátum konania referenda o zotrvaní Spojeného kráľovstva v Európskej únii. Podľa prvých odhadov by sa referendum mohlo konať už v júni tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona