Juncker vymenoval Barniera za poradcu pre obranu a bezpečnosť

NETKY.SK • 17 Február 2015, 18:20 • 2 min
Juncker vymenoval Barniera za poradcu pre obranu a bezpečnosť

BRUSEL - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker v utorok vymenoval bývalého komisára pre vnútorný trh a služby Michela Barniera do funkcie osobitného poradcu pre európsku obrannú a bezpečnostnú politiku.

slovakia

left justify in out

Podľa Junckerovho vyjadrenia má francúzsky konzervatívny politik "ohromné skúsenosti na poli obrany a bezpečnosti a je tým pravým", kto môže radiť jemu ako aj vysokej predstaviteľke EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federice Mogheriniovej v "dôležitých veciach pre budúcnosť Európy". Barnier bol eurokomisárom v rokoch 1999 až 2004 a druhýkrát v období 2010 až 2014, zatiaľ čo v rokoch 2004 a 2005 slúžil ako francúzsky minister zahraničných vecí. Brusel tiež pripomína, že v roku 2001 predsedal pracovnej skupine pre spoločnú európsku obranu v rámci Európskeho konventu a v roku 2006 ako poradca vtedajšieho predsedu EK Josého Manuela Barrosa predložil Európskej rade správu navrhujúcu vytvorenie spoločnej sily pre civilnú ochranu. Nový post bude zastávať na čiastočný úväzok a bez nároku na odmenu.

 

"Keď začala úradovať táto komisia, sme povedali, že musíme pracovať na silnejšej Európe, pokiaľ ide o bezpečnostné a obranné záležitosti. Áno, Európa je predovšetkým mäkkou mocnosťou, ale ani tie najsilnejšie mäkké mocnosti si časom nevystačia bez aspoň nejakých integrovaných obranných kapacít," cituje Komisia Junckera v zverejnenej správe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona