Juncker varoval Rakúsko pred zavedením hraničných kontrol v Brennerskom priesmyku

NETKY.SK • 7 Máj 2016, 16:11 • 2 min
Juncker varoval Rakúsko pred zavedením hraničných kontrol v Brennerskom priesmyku

BERLÍN/BRUSEL - Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker varoval Rakúsko pred zavedením hraničných kontrol v Brennerskom priesmyku, ktoré Viedeň zvažuje so zámerom zabrániť zvýšeniu počtu ilegálnych prisťahovalcov.

slovakia

left justify in out

Vo vyjadrení pre dnešné vydania viacerých nemeckých tlačovín konštatoval, že tento krok by predstavoval "politickú katastrofu".


"Všetko, čo by zablokovalo Brenner, by nemalo iba zásadné hospodárske, ale predovšetkým vážne politické dôsledky," vyhlásil predseda EK poukazujúc na fakt, že ide o súčasť dôležitého dopravného koridoru medzi severnou a južnou Európou.


Jean-Claude Juncker súčasne predpovedal rýchle zmiernenie utečeneckej krízy a konštatoval, že starý kontinent je pred zásadným obratom v tejto otázke. Pripomenul podstatný pokles počtu utečencov po uzavretí dohody EÚ-Turecko, ktorá podľa jeho názoru otvorila Európanom priestor, aby konali a umožnila v strednodobom horizonte vybudovať spravodlivý a efektívny azylový systém.


Ostrej kritike podrobil Juncker aj zriadenie plotu na macedónsko-gréckej štátnej hranici. Podľa jeho názoru môžu ploty prekaziť utečencom pokračovať v ceste, avšak žiadny plot, ani múr nemôžu byť tak vysoké, aby odradili týchto ľudí v zámere dostať sa do Európy, ak sú na úteku pred vojnou a násilím v krajinách ich pôvodu.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies