Juncker v utorok vypočul päť kandidátov na eurokomisárov, proces dnes pokračuje

NETKY.SK • 3 September 2014, 10:32 • 2 min
Juncker v utorok vypočul päť kandidátov na eurokomisárov, proces dnes pokračuje

BRUSEL - Novozvolený predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker začal v utorok proces rozhovorov s kandidátmi členských štátov EÚ na post eurokomisárov. V prvý deň sa mu podarilo uskutočniť rozhovory s kandidátmi z Holandska, Bulharska, Fínska, Lotyšska a Slovinska. Juncker chce tento proces ukončiť do konca týždňa.

slovakia

left justify in out

Na základe individuálnych pohovorov šéf exekutívy EÚ na budúci týždeň prijme konečné rozhodnutie o prerozdelení postov v EK a zoznam kandidátov na komisárov predloží Rade Európskej únie. V utorok bol prvým na rade šéf holandskej diplomacie Frans Timmermans. Podľa kuloárnych rečí by mohol dostať na starosť medziinštitucionálne vzťahy (v súčasnosti má tento rezort na starosti slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič), málo vplyvný post pre Holandsko, avšak Juncker chce údajne s Timmermansa urobiť v EK svoju "pravú ruku".  
      

Juncker pokračoval v rozhovoroch s Bulharkou Kristalinou Georgievovou, ktorý by mohla mať na starosti rozpočtové záležitosti EÚ; potom si predvolal fínskeho expremiéra Jyrkiho Katainena, ktorý pravdepodobne vplyvný ekonomicky post. V prvý deň rozhovorov stihol Juncker ešte vypočuť aj lotyšského kandidáta Valdisa Dombrovskisa a slovinskú expremiérku Alenku Bratušekovú, ktorá zrejme posilní zatiaľ slabé zastúpenie žien v EK.
      

Rozhovory, ktoré vedie Juncker s jednotlivými kandidátmi, sú iba prvou fázou širšieho procesu. "Najskôr bude konečný zoznam s nominovanými komisármi zaslaný Rade. Len čo bude zoznam schválený, Juncker v druhej fáze oznámi prerozdelenie portfólií a spôsob, akým chce organizovať prácu komisie," uviedla hovorkyňa Európskej komisie Natasha Bertaudová v stanovisku pre médiá. Junckerov tím zatiaľ detaily okolo procesu vypočúvania kandidátov zachováva ako tajomstvo. Nie je známe, aké otázky im dáva, ani presný harmonogram rozhovorov. Oficiálne nie sú známe nijaké informácie o rozdelení portfólií - správy, ktoré uvádzajú agentúry a médiá, sú iba výsledkom nepotvrdených špekulácií a náznakov. 
      

Podľa niektorých zdrojov blízkych diplomatickému prostrediu EÚ by však francúzsky nominant Pierre Moscovici mohol dostať rezort pre hospodárske a menové záležitosti. Ten istý post sa však spája aj s Katainenom z Fínska, ktorý má údajne väčšiu podporu Nemecka ako Moscovici. V prípade Británie Juncker údajne zvažuje vytvorenie nového portfólia, finančné služby, ktoré však má byť v rámci novej exekutívy EÚ veľmi silným rezortom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona