Juncker v stredu oznámi rozdelenie portfólií v Európskej komisii

NETKY.SK • 10 September 2014, 09:03 • 2 min
Juncker v stredu oznámi rozdelenie portfólií v Európskej komisii

BRUSEL - Budúci prezident Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes večer v správe pre médiá uviedol, že v stredu na poludnie SELČ oznámi rozdelenie funkcií pre eurokomisárov vo svojom tíme.

slovakia

left justify in out

Juncker v piatok (5.9) poslal Rade EÚ zoznam budúcich členov exekutívy EÚ. Rada krátko po tom schválila zloženie budúcej komisie, v ktorej bude deväť žien - rovnaký počet ako v doterajšej komisii pod vedením Josého Manuela Barrosa. Z 28 komisárov (vrátane predsedu EK) 14 patria do pravicového tábora Európskej ľudovej strany (EĽS), ôsmi z nich zastupujú Pokrokovú alianciu socialistov a demokratov (S&D), piati Alianciu liberálov a demokratov (ALDE) a britský eurokomisár zastupuje farby Európskych konzervatívcov a demokratov (ECR).
      

Niekoľko dní pred oficiálnym oznámením rozdelenia portfólií v komisii v Bruseli kolovali rôzne fámy o tom, ktorý členský štát aké kreslo dostane. Novinári sa najviac zaujímali o obsadenie takzvaných kľúčových portfólií v ekonomickej a obchodnej oblasti. "Junckerov tím bude silný. Ale odlišný od toho, čo niektorí očakávajú. Portfóliá boli priradené jednotlivcom a nie krajinám," uviedol v pondelok na sociálnej sieti Twitter šéf Junckerovho kabinetu Martin Selmayr. A naznačil, že v zložení novej komisie budú aj "prekvapenia".
      

Juncker rozhodoval o rozdelení portfólií a funkcií v exekutíve EÚ aj na základe individuálnych pohovorov s každým kandidátom na komisára. Tie oficiálne skončili vo štvrtok, súčasný podpredseda EK Maroš Šefčovič však pre TASR uviedol, že ďalšia séria rozhovorov pokračovala aj cez víkend. Dnes viaceré médiá s odkazom na diplomatické zdroje z prostredia EÚ uviedli, že podpredsednícke posty, ktoré budú mať po novom inú úlohu ako doteraz, budú pridelené niektorým bývalým premiérom členských štátov - najčastejšie sa v tejto súvislosti spomínali mená Andrusa Ansipa z Estónska, Valdisa Dombrovskisa z Lotyšska, Alenky Bratušekovej zo Slovinska a fínskeho expremiéra Jyrkiho Katainena.
      

Novinári akreditovaní v Bruseli s odvolaním sa na vnútorné zdroje z komisie šíria správy, že nový francúzsky eurokomisár Pierre Moscovici takmer istotne získa prestížny rezort hospodárskych záležitostí a financií. Ide o jeden z hlavných postov v komisii a Francúzsko sa ani netajilo, že má o túto funkciu veľký záujem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies