AKTUALIZOVANÉ Juncker dal návrh, aby sa prvý pobrexitový summit EÚ27 konal v rumunskom Sibiu

NETKY.SK • 13 September 2017, 13:12 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Juncker dal návrh, aby sa prvý pobrexitový summit EÚ27 konal v rumunskom Sibiu

BRUSEL/ŠTRASBURG - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes v Európskom parlamente v Štrasburgu predniesol hodinový prejav o stave Únie. Poukázal v ňom na najväčšie výzvy, ktorým museli Európania čeliť za uplynulý rok a ktoré pred lídrami EÚ stoja v najbližšej budúcnosti.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov lídri 27 členských krajín by na svojom vôbec prvom summite po brexite mali diskutovali o budúcnosti európskeho projektu.

 

Rumunské ministerstvo zahraničných vecí podľa Agerpresu už oznámilo, že hlavnými témami rumunského predsedníctva budú brexit, voľby do Európskeho parlamentu (pravdepodobne v máji 2019) a príprava viacročného finančného rámca EÚ po roku 2020.

 

Vo svojom prejave venovanom otázkam migrácie, bezpečnosti, obchodnej politike EÚ, eurozóne, sociálnemu pilieru či zahraničnej politike EÚ nezabudol Juncker spomenúť ani otázku dvojakej kvality potravín, keď zdôraznil, že "nemôže existovať druhá kategória spotrebiteľov".

 

Takisto tu platí, že nemôžu existovať ani spotrebitelia druhej triedy, a eurokomisia nechce tolerovať, že v niektorých častiach Európy sa ľuďom predávajú potraviny nižšej kvality ako v iných krajinách, hoci balenie a označovanie sú rovnaké.

 

"Slováci si nezaslúžia menej rýb v rybích prstoch, Maďari menej mäsa v jedle a Česi menej kakaa v čokoláde," spresnil Juncker. Podľa neho treba vybaviť vnútroštátne orgány silnejšími právomocami, aby zabránili akýmkoľvek nezákonným praktikám tohto druhu.

 

Tretí princíp - právny štát - sa podľa Junckera začal meniť zo sily zákona na zákon silných. "Zásada právneho štátu znamená, že právo a spravodlivosť sú potvrdené nezávislým súdnictvom," uviedol a dodal, že prijímanie a rešpektovanie rozsudkov Súdneho dvora EÚ znamená byť súčasťou únie založenej na princípoch právneho štátu.

 

S odkazom na krajiny strednej a východnej Európy, ktoré na tento problém upozornili, dodal, že Slováci, Maďari alebo Česi si zaslúžia pod rovnakou značkou dostať tovar rovnakej kvality ako ich spoluobčania v západných krajinách EÚ.

 

Na úvod svojho prejavu zdôraznil, že Európa vďaka zlepšeniu celkovej ekonomickej situácii a väčšej jednote národných lídrov opäť "chytila dobrý vietor do plachiet".

"Musíme urobiť všetko preto, aby sme ťažili z tejto dynamiky", odkázal Juncker v pléne europarlamentu.

 

"Potrebujeme európsky monetárny fond," povedal pred europoslancami a vyzval na vytvorenie pozície "európskeho ministra hospodárstva a financií".

 

Vytvorenie možností a nástrojov pre legálnu migráciu do členských krajín EÚ je podľa Junckera "absolútnou nevyhnutnosťou", ak chceme poraziť nelegálne toky migrácie. "Nepravidelná migrácia sa zastaví len vtedy, keď migranti dostanú iné možnosti než podnikať nebezpečnú cestu," uviedol.

 

V tejto súvislosti dodal, že "Európa je kontinent, ktorý starne", čo znamená, že členské krajiny musia prijímať viac migrantov. Členské krajiny musia zároveň podľa neho rešpektovať rozhodnutia Súdneho dvora EÚ, čo bola narážka na neochotu Maďarska prijímať utečencov aj napriek prehratej žalobe voči kvótam pre utečencov.

 

S odkazom na migráciu Juncker pochválil Taliansko za "veľkodušnosť", akou riadi migračnú krízu. "Taliansko zachránilo česť Európy," skonštatoval. Dodal, že Európa prijíma oveľa viac migrantov než Amerika či Austrália, zároveň však poukázal, že v Únii nie všetky krajiny prejavujú rovnakú mieru solidarity pri riešení tejto krízy.

 

Súčasne vyzval na urýchlenie procesov návratovej politiky a na vrátenie migrantov, ktorí nemajú nárok na poskytnutie azylu, do ich domovských krajín.

 

Do tohto kontextu zapadá aj jeho výzva na rozšírenie Schengenu, čo pomôže lepšie chrániť vonkajšie hranice Únie.

 

"EÚ musí čo najrýchlejšie prijať Bulharsko a Rumunsko do schengenského priestoru. Rovnako aj Chorvátsko, keď splní potrebné kritériá," povedal šéf eurokomisie Juncker.

 

V závere svojho prejavu Juncker skonštatoval, že Únia sa nemôže rozvíjať bez dodržiavania troch hlavných princípov, ktorými sú sloboda, rovnosť šancí a právny štát.

EÚ označil za "úniu slobody", ktorá sa vymanila spod útlaku a diktatúry, ktoré najviac spoznali krajiny strednej a východnej Európy. Dodal, že aj dnes si Európania musia uvedomiť, že sloboda vyjadriť svoj názor ako občan či ako novinár nespadla z neba a stále ju treba chrániť.

 

EÚ tiež musí podľa neho zostať "úniou rovnosti", čo znamená rovnosť medzi členmi, veľkými a malými, východnými a západnými, severnými a južnými. "Európa musí dýchať oboma pľúcami. Inak sa náš kontinent zadusí," odkázal na potrebu jednoty medzi západom a východom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies