Juncker v deň svojich 60. narodenín dostane vyše miliónový protest proti TTIP

NETKY.SK • 4 December 2014, 19:29 • 2 min
Juncker v deň svojich 60. narodenín dostane vyše miliónový protest proti TTIP

BRUSEL - Viac ako milión ľudí z celej Európskej únie odkázalo predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi, že sa môže tešiť na netradičný narodeninový darček.

slovakia

left justify in out

Dňa 9. decembra mu chcú doručiť petíciu, ktorá pôvodne vznikla v rámci európskej občianskej iniciatívy a ktorá exekutívu EÚ žiada zastaviť rokovania s USA o dohode o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP).
   

Organizátorom občianskej iniciatívy s názvom "STOP TTIP" sa za posledné dva mesiace podarilo zozbierať vyše milión podpisov. Nástroj priamej občianskej demokracie, ktorý pred dvoma rokmi úradne spustil vtedajší podpredseda EK Maroš Šefčovič, vyžaduje, aby boli podpisy najmenej zo siedmich členských krajín únie a splnili predpísaný počet hlasov za každú krajinu. Zozbieraný počet podpisov vysoko presahuje stanovenú hranicu.
     

Európska občianska iniciatíva proti TTIP vznikla v júli. V septembri ju Európska komisia odmietla zaregistrovať s odôvodnením, že tento nástroj nemôže ísť proti primárnemu právu EÚ. Organizátori sa rozhodli pokračovať ako samostatná petícia.
     

Pod petíciu, ktorá namieta voči obchodným dohodám medzi EÚ a USA, sa podpísali nielen radoví občania, ale aj 320 občianskych organizácií, odborových organizácií a spotrebiteľských kontrolórov celkovo z 24 členských krajín únie.
     

Na Slovensku sa zatiaľ podarilo vyzbierať vyše 3000 podpisov. Národné kvórum v rámci európskej občianskej iniciatívy je minimálne 9750 podpisov.
     

Kritici kontroverzných obchodných dohôd s USA a tiež s Kanadou (CETA) tvrdia, že tieto dokumenty by dali bezprecedentnú právomoc medzinárodným korporáciám, čo by ohrozilo demokraciu, pravidlá právneho štátu a podkopalo záujmy spotrebiteľov a politiku v oblasti ochrany životného prostredia.

     

Ak by zmluvy vstúpili do platnosti, podľa kritikov by údajne umožnili korporáciám podávať žaloby na národné vlády pred arbitrážnymi komisiami v prípade, že by národné zákony alebo politické kroky poškodzovali zisky obchodných spoločností.
     

"Iniciatíva STOP TTIP vyzbierala viac ako milión podpisov v rekordne krátkom čase. To je obzvlášť zahanbujúce pre Európsku komisiu, keďže sa opakovane pokúsila znemožniť zaangažovanosť občanov na spôsobe, akým sa obchodné zmluvy vyjednávajú, a na tom, aký by mal byť výsledok vyjednávania," uviedol člen občianskeho výboru iniciatívy STOP TTIP John Hilary v správe pre médiá.
     

Hillary dodal, že Juncker by mal venovať pozornosť narastajúcemu občianskemu odporu a ihneď zastaviť proces vyjednávania o oboch obchodných zmluvách. Organizátori upozornili, že zbieranie podpisov pokračuje a protesty proti TTIP a CETA budú v nadchádzajúcich mesiacoch stupňovať, aj vo forme pochodov. Prvý z nich sa bude konať v Bruseli 9. decembra, keď Juncker oslávi šesťdesiate narodeniny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies