Juncker: Uzavretie schengenských hraníc by EÚ ročne stálo 3 miliardy

NETKY.SK • 20 Január 2016, 14:49 • 2 min
Juncker: Uzavretie schengenských hraníc by EÚ ročne stálo 3 miliardy

ŠTRASBURG - Európska únia stratí každý rok tri miliardy eur v podobe stratených podnikateľských príležitostí, ak sa členské štáty rozhodnú pre opätovné zavedenie hraničných kontrol v bezpasovej schengenskej zóne.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom europarlamentu Martinom Schulzom a holandským premiérom Markom Ruttem, ktorého krajina prebrala rotujúce predsedníctvo v EÚ.

 

Šéf exekutívy EÚ pripomenul, že okolo 1,7 milióna pracovníkov prekračuje každý deň vnútorné hranice EÚ bez potreby pasovej kontroly, čo každoročne znamená takmer 57 miliónov ciest uskutočnených v rámci schengenského priestoru. Podľa jeho slov každá hodina čakania na hraniciach má svoju cenu.

 

"Jeden po druhom uzavrieme hranice a len čo budú všetky uzavreté, zistíme, že ekonomické náklady sú obrovské," povedal Juncker pred europoslancami.

 

Zdôraznil, že uzavretím hraníc by začal trpieť vnútorný trh EÚ a jedného dňa by sa začali Európania pýtať, na čo im je spoločná mena, ak neexistuje jednotný trh a ak už nefunguje voľný pohyb pracovníkov. Skonštatoval, že rozpad Schengenu by bol hrozbou pre spoločnú menu euro.

 

Predseda EK v správe citoval vlastné ekonomické údaje exekutívy EÚ a spresnil, že podľa odhadov len uzatvorením mosta medzi Dánskom a Švédskom kvôli migrantom by európski podnikatelia mali straty vo výške 300 miliónov eur ročne.

 

Juncker, ktorého kabinet začal vlani pracovať na úpravách európskej azylovej a migračnej politiky, priznal, že sa zámerne rozhodol zdôrazniť ekonomický dopad situácie, keď členské štáty zavádzajú kontroly na vnútroschengenských hraniciach.

 

Hoci suma troch miliárd eur je pomerne skromnou čiastkou v porovnaní s ročným obratom obchodnej výmeny medzi 28 členskými štátmi únie - čo je približne 2800 miliárd eur -, podľa agentúry Reuters spájajú Juncker a nemecká kancelárka Angela Merkelová budúcnosť EÚ s existenciou jednotnej meny, čo má podľa nich priamu súvislosť s uzatváraním schengenských hraníc v posledných týždňoch.

 

Juncker to uviedol minulý týždeň, keď v rámci správy o hlavných výzvach EÚ na rok 2016 varoval, že Európania by si oveľa ťažšie hľadali prácu, keby neexistovala zóna voľného pohybu osôb a kapitálu. Merkelová označila EÚ za "zraniteľnú", ak osud eura priamo súvisí s riešením migračnej krízy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies