Juncker tvrdí, že nik ho neprinúti kľaknúť na kolená pred Britmi

NETKY.SK • 6 Jún 2014, 11:20 • 2 min
Juncker tvrdí, že nik ho neprinúti kľaknúť na kolená pred Britmi

BRUSEL - Bývalý luxemburský premiér Jean-Claude Juncker, ktorý je kandidátom Európskej ľudovej strany (EĽS) na predsedu Európskej komisie (EK), uviedol, že "nepokľakne" pred Londýnom. Britský premiér David Cameron totiž rozhodne odmieta jeho menovanie za šéfa exekutívy EÚ, informovala dnes tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

"Neprinútia ma kľaknúť na kolená pred Britmi," cituje tlačová agentúra slová Junckera, ktoré odzneli v rámci rozhovoru pre dnešné vydanie britského denníka The Guardian. Juncker zároveň dodal, že by bolo chybou ustupovať pred Britmi. 
      

Európski ľudovci vyhrali voľby do Európskeho parlamentu (EP) z 25. mája a Juncker bol ich volebným kandidátom na post predsedu EK. Avšak už na druhý deň po eurovoľbách britský premiér oznámil, že nesúhlasí, aby Juncker nahradil vo funkcii Josého Manuela Barrosa. 
      

Pre konzervatívnu britskú vládu je Juncker, ktorý bol 19 rokov premiérom Luxemburska a prvým predsedom neformálneho združenia ministrov financií eurozóny (Euroskupina) vnímaný ako "muž z minulosti" s príliš federalistickými názormi.
      

Cameron naznačil, že by si pre túto funkciu želal "niekoho, kto chápe potrebu zmien, potrebu reforiem" v EÚ. Nemecká kancelárka Angela Merkelová, takisto členka EĽS ako i Juncker, opakovane naznačila, že Nemecko podporuje luxemburského kandidáta, aj keď priznala, že je potrebné brať do úvahy názory Londýna.
      

O budúcom šéfovi Európskej komisie by mali rozhodnúť premiéri a prezidenti členských štátov na nadchádzajúcom summite EÚ 26. a 27. júna v Bruseli. Následne bude o navrhnutom kandidátovi hlasovať Európsky parlament na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu v polovici júla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies