Juncker trvá na tom, aby EÚ a Čína boli lídrami pri presadzovaní klimatickej dohody

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 12:58 • 2 min
Juncker trvá na tom, aby EÚ a Čína boli lídrami pri presadzovaní klimatickej dohody

BRUSEL - Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes v rámci summitu EÚ-Čína v Bruseli uviedol, že trvá na tom, aby Európska únia a Čína stáli na čele úsilia o realizáciu parížskej klimatickej dohody po tom, ako americký prezident Donald Trump vo štvrtok oznámil, že USA do tejto zmluvy odstupujú.

slovakia

left justify in out

"Čína a Európska únia zastávajú názor, že sú nevyhnutné medzinárodné riešenia. V žiadnej inej oblasti to nie je dôležitejšie než pri zaistení vedúcej úlohy pre celosvetový prechod na čisté energie a úplné uplatňovanie parížskej klimatickej dohody v praxi", povedal Juncker na summite EÚ-Čína.

 

Predseda eurokomisie dodal, že spoločné líderstvo Bruselu a Pekingu pre zavádzanie klimatickej dohody do praxe ponúkne podnikateľom, investorom a vedcom "istoty", ktoré potrebujú na vybudovanie novej ekonomiky - menej závislej na uhlí a fosílnych palivách.

 

Upozornil, že niet cesty späť po tom, ako parížsku dohodu v roku 2015 podpísalo takmer 200 krajinách sveta.

 

Aj čínsky premiér Li Kche-čchiang dal v Bruseli záväzky, že vláda jeho krajiny bude aj naďalej spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom - "vrátane Spojených štátov" - pre znižovanie emisií skleníkových plynov a v rámci boja proti zmene klímy.

 

Európsky denník Politico v tejto súvislosti spresnil, že najnovšie "skóre" je 194:3, čo znamená, že po Nikarague (ktorá dohodu považuje za slabú) a Sýrii tretím štátom, ktorý odmietol dohodu, sú práve USA. Tieto tri krajiny teraz stoja proti zvyšku sveta.

 

Spoločné tlačové vyhlásenie predsedu Európskej rady Donalda Tuska, predsedu EK Jeana-Clauda Junckera a Li Kche-čchianga sa očakáva okolo 13.00 h miestneho času.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies