Juncker: Summit o brexite nie je dôvodom na oslavu, je to tragédia

NETKY.SK • 25 November 2018, 11:04 • 2 min
Juncker: Summit o brexite nie je dôvodom na oslavu, je to tragédia

BRUSEL - Za "najlepšie možné" označil v nedeľu predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker znenie dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, o ktorej krátko nato začali rokovať hlavy štátov a šéfov vlád Únie v Bruseli. Podľa Junckera však summit nie je "dôvodom na oslavu, sú to naopak smutné chvíle, je to tragédia".

slovakia

left justify in out

Holandský premiér Mark Rutte pred rokovaním vyhlásil, že odchodom Británie z EÚ nikto nezíska. "V danom kontexte sme však dospeli k vyváženému výsledku, ktorý nemá politických víťazov," povedal na margo dohody.

 

Britská premiérka Theresa Mayová naopak ocenila dohodu ako začiatok novej kapitoly pre jej krajinu.

 

Dohoda, ktorá vznikla po 17 mesiacoch rokovaní medzi EÚ a Britániou, pokrýva finančné a obchodné záležitosti, občianske práva, vzťahy Severného Írska s Írskom či bezpečnostné otázky.

 

Dokument po očakávanom schválení na nedeľnom summite EÚ musia ešte odobriť aj v Európskom parlamente a v britskom zákonodarnom zbore. Európsky parlament by ho mohol podľa predbežného vyhlásenia jeho šéfa Antonia Tajaniho odhlasovať v januári.

 

Neisté je však schválenie dohody v britskej Dolnej snemovni už v decembri, pričom podľa denníka The Telegraph až 91 poslancov z Mayovej Konzervatívnej strany a mnohí ďalší hodlajú hlasovať proti súčasnému textu. Londýnsky denník ďalej informoval, že britská vláda v tajnom režime rokuje o "pláne B" v prípade, že súčasná dohoda v snemovni neprejde. Jedným z navrhovaných riešení je v tom prípade usporiadanie vzťahov Británie s EÚ na podobnom základe, ako fungujú medzi Nórskom a EÚ.

 

Podľa ďalšieho britského denníka Sunday Times sa minister financií Philip Hammond snaží spolu s ďalšími ministrami presvedčiť Mayovú, aby v prípade neúspechu pôvodnej dohody v britskom parlamente predložila návrh "mäkšej" rozluky.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona