Juncker stále čaká na nominanta z Belgicka, Rumuni menia voľbu

NETKY.SK • 3 September 2014, 14:36 • 2 min
Juncker stále čaká na nominanta z Belgicka, Rumuni menia voľbu

BRUSEL - Druhým dňom dnes pokračuje proces zoznamovacích rozhovorov novozvoleného predsedu Európskej komisie (EK) Jeana-Clauda Junckera s nominantmi vlád krajín EÚ na post eurokomisára. Posledné dve krajiny, ktoré môžu priniesť zmeny do predpokladanej zostavy Junckerovho kabinetu, sú Belgicko a Rumunsko.

slovakia

left justify in out

Belgicko ako jediná členská krajina únie zatiaľ ešte neposlalo Junckerovi návrh s menom kandidáta na post v komisii. Politické strany poverené zostavovaním federálnej vlády už oznámili, že najneskôr do štvrtka belgického kandidáta predstavia. Bude ním zrejme jeden z dvojice Didier Reynders/Marianne Thyssenová. Liberálny šéf diplomacie - alebo vplyvná kresťanskodemokratická europoslankyňa.

 

Karty na poslednú chvíľu zamiešalo aj Rumunsko, ako pre médiá potvrdila Junckerova hovorkyňa. Vláda v Bukurešti uvažuje o výmene Daciana Ciološa, súčasného eurokomisára pre poľnohospodárstvo, za ženskú kandidátku.

 

Kým Ciološ má bližšie skôr k centristicko-pravicovému politickému spektru, Corina Creţu je europoslankyňa z tábora sociálnej demokracie (S&D). Ako podpredsedníčka Európskeho parlamentu má potrebné skúsenosti zo života euroinštitúcií a podľa niektorých náznakov by mohla pre Rumunsko získať funkciu komisárky pre regionálny rozvoj.

 

Ak nakoniec obe krajiny, Belgicko aj Rumunsko, delegujú na rozhovory s Junckerom ženské kandidátky, počet žien v budúcej exekutíve EÚ by sa zvýšil na deväť, čiže na doterajší stav, čo je minimálny počet požadovaný Európskym parlamentom na to, aby budúce zloženie EK vôbec odsúhlasil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies