Juncker sľubuje socialistom eurokomisára pre menové a hospodárske záležitosti

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 19:07 • 2 min
Juncker sľubuje socialistom eurokomisára pre menové a hospodárske záležitosti

BRUSEL - Dezignovaný predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker, ktorý sa 15. júla bude uchádzať o dôveru Európskeho parlamentu (EP), dnes naznačil, že budúci európsky komisár pre menové a hospodárske záležitosti bude "pravdepodobne" z tábora európskych socialistov.

slovakia

left justify in out

Na mimoriadnom summite EÚ (16. júla) sa premiéri a prezidenti členských krajín musia dohodnúť na ďalších menách kandidátov, ktorí obsadia vysoké funkcie v administratíve EÚ. V hre je funkcia vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú politiku (v súčasnosti ju zastáva Catherine Ashtonová), predseda Európskej rady (nahradí Hermana Van Rompuya) a predseda Euroskupiny (jej šéfom je Jeroen Dijsselbloem). Do tohto balíka funkcií sa lídri EÚ zrejme pokúsia zaradiť aj post eurokomisára pre menové a hospodárske záležitosti.
     

Túto funkciu zastával fínsky eurokomisár Olli Rehn. Po jeho zvolení do europarlamentu dosluhujúci predseda EK José Manuel Barroso toto portfólio zveril novému fínskemu komisárovi Jyrkimu Katainenovi, avšak Juncker bude nakoniec ten, kto rozhodne o obsadení tohto významného kresla v exekutíve EÚ.  
       

Juncker dnes začal maratón výsluchov pred poslancami politických skupín v EP a aj vyhlásenia o možnom obsadení socialistického politika do dôležitej funkcie v EK mu majú priniesť sympatie a podporu socialistov v europarlamente.
     

Líder socialistov a demokratov v EP (S&D) Gianni Pittella medzitým už vyjadril spokojnosť s Junckerovou ochotou zvoliť socialistického kandidáta na post, ktorý je z hľadiska europarlamentu považovaný za kľúčový pre presmerovanie hospodárskej politiky EÚ v prospech dôraznejšieho rastu po niekoľkých rokoch rozpočtových škrtov a šetrenia.
     

Favoritmi pre túto funkciu sú bývalý francúzsky minister financií a predtým minister pre európske záležitosti Pierre Moscovici - člen Socialistickej strany (PS), alebo súčasný prezident Euroskupiny (ministri financií eurozóny) Jeroen Dijsselbloem z Holandska - člen Labouristickej strany (PvdA).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona