Juncker sľúbil europoslancom 300-miliardový investičný balík

NETKY.SK • 22 Október 2014, 13:01 • 2 min
Juncker sľúbil europoslancom 300-miliardový investičný balík

ŠTRASBURG - Dezignovaný predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu europoslancom sľúbil, že ešte do konca roka predstaví investičný plán v hodnote 300 miliárd eur. Ide o ambície novej komisie, zamerané na podporu rastu a tvorby pracovných miest do konca roka.

slovakia

left justify in out

Juncker niekoľko hodín pred tým, ako poslanci začali hlasovať o dôvere novej exekutíve EÚ, zdôraznil, že investície sú potrebné na obnovenie rastu a vytváranie pracovných miest. 

 

Zároveň však dodal, že rovnako, ako už naznačila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, veľká časť z tejto 300-miliardovej sumy by mala pochádzať od súkromných investorov, pričom vlády členských krajín budú musieť aj naďalej držať pod kontrolou svoj rozpočtový deficit.

 

"Ak nás dnes podporíte, balík zamestnanosti, rastu a investícií predstavíme do Vianoc," uviedol Juncker pred europoslancami. Pripomenul, že tieto investície by sa mali zamerať na zlepšenie ekonomickej efektivity, a nie na krátkodobé náklady.

 

Juncker však upozornil, že nedôjde k uvoľneniu sprísnených rozpočtových pravidiel EÚ, ktoré obmedzujú deficity a verejný dlh. Európska komisia v tomto smere pripravuje analýzu pravidiel a ich účinnosť; príslušnú správu predstaví v polovici decembra.

 

Z členských štátov únie presadzujú najmä Francúzsko a Taliansko miernejšie požiadavky Bruselu v rámci úsilia o konsolidáciu rozpočtu. "Pravidlá sa nezmenia. Ale môžu byť vykonávané s určitou mierou flexibility," povedal Juncker.

 

Nový šéf eurokomisie zároveň pripomenul, že uvedený balík investícií je súčasťou širšej stratégie postavenej na troch pilieroch, spolu so štrukturálnymi reformami v národných ekonomikách a novou fiškálnou dôveryhodnosťou vlád členských krajín.

 

Juncker už dávnejšie sľúbil, že jeho tím bude "vysoko politický" a zameria sa najmä na najdôležitejšie programy pre EÚ, pričom menej významné záležitosti prenechá na pleciach členských štátov. To bola jedna z kľúčových požiadaviek Spojeného kráľovstva, kde silnejú hlasy za vystúpenie z EÚ.

 

Výsledok hlasovania 751-členného europarlamentu o podpore pre Junckerov kabinet sa očakáva dnes popoludní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies