Juncker: Rozpočtové úsporné opatrenia v EÚ sa ešte neskončili

NETKY.SK • 4 August 2014, 17:23 • 2 min
Juncker: Rozpočtové úsporné opatrenia v EÚ sa ešte neskončili

BRUSEL/ATÉNY - Európa sa ešte nedostala cez prekážku s názvom kríza, ale bol dosiahnutý určitý pokrok.

slovakia

left justify in out

Uviedol dnes v Aténach novozvolený predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker.
     

"Myslím, že sme už prešli dlhú cestu a sme pri konci, ale ešte sme neprekonali túto prekážku," povedal Juncker počas svojej návštevy v Grécku. Tá má symbolickú hodnotu, nakoľko zo strany nového šéfa exekutívy EÚ je uznaním doterajších reforiem vlády v Aténach, ktoré majú dostať Grécko z najhoršej krízy.
     

Juncker bol v Aténach ochotný odpovedať aj na otázky novinárov týkajúce sa situácie v Portugalsku. Povedal, že rovnováha v tejto krajine "je stále krehká a musíme zostať ostražití, keďže situácia v celej Európe môže byť ovplyvnená vecami, ktoré nedokážeme predpovedať". Jeho slová boli narážkou na portugalskú banku Espirito Santo (BES), ktorá sa ocitla v ťažkostiach a ktorá otriasla európskymi trhmi.
     

Komisia dala v noci nadnes zelenú pre finančnú rekapitalizáciu BES zo strany portugalského štátu. Cieľom je obnoviť dôveru vo finančný systém v Portugalsku. Juncker v tejto súvislosti dodal, že vláda v Lisabone musí pokračovať v politike rozpočtovej disciplíny, aby sa mohla vyrovnať s podobnými krízami. 
     

"Nepovedal som, že rozpočtové úsporné opatrenia sa skončili. Úsporné opatrenia zostanú v platnosti v Grécku a ďalších krajinách únie," spresnil Juncker na záver stretnutia s gréckym premiérom Antonisom Samarasom.
     

Juncker, bývalý šéf Euroskupiny, ktorý dohliadal na udelenie dvoch medzinárodných pôžičiek pre Grécko, prvú obeť dlhovej krízy v roku 2010, pripomenul, že v tomto čase bojoval "ako lev", aby mohol udržať krajinu v eurozóne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies