Juncker: Rokovania o brexite sa začnú až po britských predčasných voľbách

NETKY.SK • 19 Apríl 2017, 14:30 • 2 min
Juncker: Rokovania o brexite sa začnú až po britských predčasných voľbách

BRUSEL – Rokovania o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie sa začnú až po júnových britských predčasných voľbách. Dohodli sa na tom predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker a britká premiérka Theresa Mayová.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Predseda EK Jean-Claude Juncker včera telefonoval s britskou premiérkou a dohodli sa, že rokovania o brexite sa začnú až po voľbách," vyhlásil dnes hovorca EK Margaritis Schinas.

 

Britský parlament dnes hlasuje o usporiadaní predčasných volieb, ktoré Mayová naplánovala na 8. júna. Schinas uviedol, že Únia chce začať rokovať o brexite ešte v júni.

 

Hovorca eurokomisie dodal, že rokovania sa aj podľa pôvodného plánu mali začať až v júni, a tak sa na načasovaní celého rokovacieho procesu nič zásadné nemení.

 

Na mimoriadnom summite 29. apríla v Bruseli sa lídri 27 členských štátov dohodnú na usmerneniach pri rokovaniach o brexite. Návrh usmernení predstavil koncom marca predseda Európskej rady Donald Tusk.

 

Pravdepodobne do 3. mája všeobecné usmernenia schválené lídrami eurokomisia pretaví do konkrétnych tematických usmernení, ktoré budú predstavovať mandát pre hlavného únijného vyjednávača pre brexit Michela Barniera. Mandát na začiatok rokovaní ešte bude musieť schváliť Rada EÚ, teda členské štáty, na zasadnutí koncom mája. Až potom bude mať Barnier právo začať rokovať s britskou delegáciou.

 

Schinas sa dnes v súvislosti s brexitom vyjadril aj k únijným agentúram, ktoré sídlia na britskom území, konkrétne je to Európsky bankový dohľad (European Banking Authority, EBA) a Európska agentúra pre lieky (EMA). "Spojené kráľovstvo odchádza z EÚ, a preto nebude mať slovo pri premiestňovaní agentúr," vyhlásil hovorca EK s tým, že Londýn by mal poskytnúť súčinnosť pri sťahovaní oboch agentúr.

 

Pripomenul, že na novom sídle oboch agentúr sa musí dohodnúť 27 členských štátov medzi sebou. O presťahovanie EMA na vlastné územie prejavila záujem väčšina členských štátov vrátane Slovenska. Prednosť budú mať štáty, v ktorých ešte nie je žiadna únijná agentúra, čo je aj slovenský prípad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies