Juncker priznal naliehanie na lídrov EÚ, chce viac žien

NETKY.SK • 27 August 2014, 16:12 • 2 min
Juncker priznal naliehanie na lídrov EÚ, chce viac žien

BRUSEL - Novozvolený predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyzýva lídrov členských krajín EÚ na prehodnotenie svojich nominácií a navrhnutie žien do novotvoriacej sa komisie.

slovakia

left justify in out

Nový šéf výkonného orgánu únie v utorok zverejnenom rozhovore pre rakúsky denník Der Kurier uviedol, že krajiny v drvivej väčšine predbežne nominovali mužov, výnimku tvoria iba Taliansko či Švédsko. Luxemburský expremiér sa však domnieva, že komisia vo výrazne mužskom zložení nebude "dôveryhodná ani legitímna". A preto podľa svojich slov opakovane nalieha na niektorých lídrov krajín a vlády, aby svoje výbery prehodnotili a "poslali ženskú nomináciu". Dlhoročný líder Luxemburska upozornil, že v prípade trvania na súčasných návrhoch, budú mať ženy "veľmi dobré šance", aby v jeho komisii dostali na starosť dôležité rezorty či priamo post podpredsedu.

 

Lídri EÚ budú o novej podobe EK hovoriť na sobotňajšom summite v Bruseli. Očakáva sa schválenie jednotlivých členov výkonného orgánu, ktorý v súčasnej podobe končí k 31. októbru. Kľúčovým cieľom summitu bude nájsť nástupcu Hermana Von Rompuya, stáleho predsedu Európskej rady, a vybrať nového šéfa európskej diplomacie. Na prestížnom poste totiž po piatich rokoch končí britská diplomatka Catherine Ashtonová. EK pozostáva z 28 členov a každá krajina tak dostane jedno portfólio. Zloženie novej komisie musí následne odobriť Európsky parlament i Juncker, ktorý na vrcholnom poste únie po desiatich rokoch nahradí Josého Manuela Barrosa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies