Juncker predstaví Bielu knihu o vízii budúcnosti EÚ aj o možných reformách Únie

NETKY.SK • 1 Marec 2017, 07:06 • 2 min
Juncker predstaví Bielu knihu o vízii budúcnosti EÚ aj o možných reformách Únie

BRUSEL - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes popoludní na pôde Európskeho parlamentu v Bruseli predstaví takzvanú Bielu knihu týkajúcu sa budúcnosti EÚ, ktorá má byť podnetom pre diskusiu o možných reformách Únie.

slovakia

left justify in out

Podrobnosti o obsahu Bielej knihy nie sú zatiaľ známe, podľa agentúry Reuters však Juncker chce, aby tie členské štáty, ktoré si to želajú, mohli oveľa rýchlejšie spolupracovať bez toho, aby zvyšok Únie nasledoval rovnaké tempo hlbšej kooperácie.

 

Myšlienka viacrýchlostnej Európy však podľa agentúry Reuters vyvoláva znepokojenie medzi chudobnejšími východnými členmi EÚ, ktorí sa obávajú, že v súvislosti s brexitom by ich bohatší západní susedia mohli pripraviť o európske dotácie.

Juncker pred prejavom v EP zvolal v utorok večer mimoriadne zasadnutie kolégia komisárov, ktoré bude pokračovať aj dnes.

 

Biela kniha by mala obsahovať štyri alebo päť možných scenárov ďalšieho vývoja spoločenstva a spôsoby ako zabezpečiť jednotu zvyšných 27 členských krajín. Hlavným zámerom Bielej knihy je navrhnúť lídrom týchto krajín možnosti budúceho vývoja EÚ, ktoré by mali zohľadniť 25. marca na summite v Ríme.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona