Juncker predloží na budúci týždeň nový plán prerozdelenia azylantov

NETKY.SK • 4 September 2015, 15:20 • 2 min
Juncker predloží na budúci týždeň nový plán prerozdelenia azylantov

BRUSEL - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker navrhne na budúci týždeň rozšírenie doterajšej schémy národných kvót týkajúcej sa presídľovania uchádzačov o azyl vo všetkých členských krajinách EÚ.

slovakia

left justify in out

Po azylantoch z Grécka a Talianska sa nový návrh bude týkať aj presídlenia azylantov z územia Maďarska.

 

Informáciu dnes potvrdil prvý podpredseda EK a Junckerova "pravá ruka" Frans Timmermans.

 

"Opätovne navrhneme členským štátom, aby sme sa uistili, či máme vhodný distribučný kľúč, tak, aby sa európska solidarita uviedla do praxe, aby sme mali istotu, že ľudia, ktorí prichádzajú do Európy, sú rozmiestnení vo všetkých členských štátoch," uviedol Timmermans.

 

Národné vlády na summite EÚ koncom júna odmietli pôvodný Junckerov návrh na prerozdelenie 40.000 uchádzačov o azyl z Talianska a Grécka podľa povinných národných kvót.

 

Najnovší plán z dielne eurokomisie však podľa náznakov z Junckerovho kabinetu môže rozšíriť počet azylantov na prerozdelenie až na 160.000 osôb, ku ktorým sú už zarátaní aj azylanti z Maďarska. Znamená to, že okrem pôvodných 40.000 azylantov, ktorých administratívne nestíhajú vybavovať Grécko a Taliansko, a 20.000 presídlencov z krajín ohrozených vojnou, pribudne do schémy pripravenej Európskou komisiou aj 100.000 nových žiadateľov o azyl, prevažne z územia Maďarska.

 

Rovnako, ako to bolo formulované aj v rámci predošlej Junckerovej iniciatívy, sa aj teraz očakáva, že redistribúcia utečencov žiadajúcich o právnu ochranu sa vypočíta pomocou algoritmu, ktorý bude brať do úvahy HDP každej krajiny, počet jej obyvateľov, mieru nezamestnanosti a už prijatý počet utečencov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona