Dohoda o brexite ostane nemenná aj po Mayovej odchode

NETKY.SK • 12 Jún 2019, 07:35 • 2 min
Dohoda o brexite ostane nemenná aj po Mayovej odchode

BRUSEL - Napriek tomu, že Theresa Mayová odstúpila zo svojho postu a vedenie brexitu prevezme niekto iný, jej dohoda sa opätovne prerokovávať nebude, povedal predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Táto dohoda platí bez ohľadu na to, kto Mayovú v kresle vystrieda.

 

img

 

Práve skutočnosť, že v dolnej komore britského parlamentu sa dohodu presadiť nepodarilo bolo impulzom, pre ktorý sa Mayová rozhodla opustiť post šéfky Konzervatívnej strany. Napriek tomu táto dohoda ostáva platná, pričom posledný možný termín odchodu krajiny z EÚ je 31. október tohto roka.

 

"Toto nie je zmluva medzi Theresou Mayovou a Junckerom. Je to dohoda medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou," vysvetlil Juncker. "Dohodu bude musieť rešpektovať ktokoľvek, kto sa stane nasledujúcim britským premiérom," dodal. 585-stranová dohoda o brexite nebude podľa neho opätovne prerokovaná. Prípustné sú len niektoré zmeny v sprievodnom politickom vyhlásení k dohode.

 

img

 

Predseda EK však v tejto súvislosti vylúčil zavedenie časového limitu pre tzv. írsku poistku, čiže mechanizmu zameraného na zabránenie vzniku tvrdej hranice s colnou a pasovou kontrolou medzi Írskom a britskou provinciou Severné Írsko.

 

Juncker sa však pustil aj do kritiky britskej politickej situácie. Domnieva sa totiž, že hlavným cieľom tamojších politikov za posledné týždne nebolo nájsť spoločnú dohodu k brexitu, ale vyštvať Theresu Mayovú z jej postu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona