Juncker potrvrdil, že akčný plán pre Turecko znamená viac peňazí a uvoľnenie víz

NETKY.SK • 16 Október 2015, 06:47 • 2 min
Juncker potrvrdil, že akčný plán pre Turecko znamená viac peňazí a uvoľnenie víz

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes po skončení summitu EÚ v Bruseli oznámila, že sa podarilo uzatvoriť "spoločný akčný plán" s Tureckom zameraný na zastavenie migračných tokov na územie EÚ.

slovakia

left justify in out

"Dosiahli sme dohodu o obsahu tohto akčného plánu," povedal predseda EK Jean-Claude Juncker. Šéf exekutívy EÚ spresnil, že výška finančnej pomoci, ktorú dostane Ankara od EÚ bude dohodnutá už v najbližších dňoch.

 

Juncker zároveň potvrdil, že Európska únia je pripravená na urýchlené rokovania o zjednodušení vízového režimu občanom Turecka, čo má byť akousi výmenou za lepšiu spoluprácu vlády v Ankare pri snahách zastaviť masový prílev migrantov do Európy.

 

"To však neznamená, že by sme sa vzdali základných kritérií, ktoré sú pravidlom v tejto oblasti," povedal Juncker na adresu liberalizácie vízového režimu s Tureckom. Šéf EK zdôraznil, že k prvému posúdeniu pokroku v rokovaniach o liberalizácii vízového režimu s Tureckom dôjde na jar 2016.

 

Eurokomisár pre politiku susedstva a rokovania o rozšírení Johannes Hahn vo štvrtok počas návštevy v Ankare uviedol, že Európska komisia v zásade dosiahla dohodu s Tureckom o zastavení migračného prílevu, keď sa Ankara zaviazala posilniť ochranu tureckých hraníc výmenou za uvoľnenie vízového režimu pre tureckých občanov a európsku finančnú pomoc vo výške troch miliárd eur.

 

Pôvodný plán EK, predstavený 23. septembra na neformálnom summite EÚ, hovoril o finančnej pomoci pre Turecko na lepšie zvládanie situácie utečencov v tureckých táboroch vo výške jednej miliardy eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies