Juncker po brexite nerezignuje

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 16:28 • 2 min
Juncker po brexite nerezignuje

BRUSEL - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes na záver summitu EÚ uviedol, že bolo nefér obviňovať ho z výsledku britského referenda, ktoré znamená brexit, čiže odchod krajiny z Európskej únie, a kvôli tomu žiadať jeho odstúpenie z funkcie šéfa exekutívy EÚ.

slovakia

left justify in out

Na otázku novinárov, či urobil dosť pre to, aby presvedčil Britov o zotrvaní v Európskej únii, Juncker pripomenul, že britská vláda, ako aj opozícia ho požiadali, aby nezasahoval do predreferendovej kampane. Svoj sľub dodržal a pred referendom sa na túto tému nevyjadrovali ani ostatní eurokomisári, členovia jeho kabinetu.

 

"Nemám v úmysle nechať sa ovplyvniť týmto druhom kritiky," odkázal šéf európskej exekutívy.

 

Na jeho podporu vystúpil aj predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý poznamenal, že Juncker je tým posledným človekom, ktorého možno viniť zo záporných výsledkov britského referenda.

 

Tusk zároveň pripomenul, že februárový summit venovaný britským požiadavkám znamenal "maximum, dokonca viac než maximum" z toho, v čom boli ostatné členské štáty EÚ ochotné ustúpiť.

 

Okrem toho Tusk občanom Británie odkázal, že po odchode ich krajiny z EÚ bude mať Británia zaručený prístup na spoločný európsky trh iba vtedy, ak bude rešpektovať všetky štyri základné slobody, na ktorých je postavená EÚ, vrátane voľného pohybu osôb a zamestnancov. Znamená to, že Británia si pri budúcich rokovaniach o prístupe na jednotný trh EÚ nebude môcť vyberať len to, čo sa jej najviac hodí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies