Juncker po 19 rokoch končí, novým premiérom Luxemburska sa stal Bettel

NETKY.SK • 4 December 2013, 07:02 • 2 min
Juncker po 19 rokoch končí, novým premiérom Luxemburska sa stal Bettel

LUXEMBURG - Najdlhšie pôsobiaci premiér spomedzi všetkých členských krajín Európskej únie, Luxemburčan Jean-Claude Juncker na poste predsedu vlády definitívne končí.

slovakia

left justify in out

Jeho nástupcom sa v stredu stane doterajší starosta Luxemburgu Xavier Bettel, ktorý minulý týždeň oznámil úspešné zavŕšenie koaličných rokovaní. Potvrdili sa tak októbrové predpoklady, keď vojvoda Henri ako formálna hlava kniežatstva poveril Bettela zostavením vlády. Stalo sa tak napriek tomu, že v parlamentných voľbách zvíťazila Junckerova Kresťanskosociálna ľudová strana (CSV). Tá bola súčasťou vládnej koalície takmer 35 rokov, no teraz skončí v opozícii.

Juncker dominoval najbohatšej krajine EÚ takmer po dve desaťročia. Luxemburská socialistická robotnícka strana (LSAP), s ktorou Junckerova CSV tvorila vládnu koalíciu, po voľbách oznámila zámer zostaviť vládu s Bettelovou Demokratickou stranou (DP) a Zelenými. Všetky tri strany dokopy disponujú v 60-člennom parlamente tesnou väčšinou - spolu majú 32 poslancov. Nová vláda by mala v stredu zložiť slávnostnú prísahu. 

Predčasné voľby si vyžiadal júlový rozpad vládnej koalície na čele s Junckerom, ktorý následne ohlásil svoj odchod z funkcie. Päťdesiatosemročný politik stojí na čele luxemburskej vlády nepretržite od roku 1995 a od roku 2005 až do januára 2013 tiež zastával funkciu predsedu Euroskupiny. Rozpad koalície so socialistami bol dôsledkom škandálu týkajúceho sa luxemburských tajných služieb, ktoré sa údajne v minulosti dopustili celého radu pochybení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona