Juncker odmietol tvrdenia o sprisahaní voči gréckej vláde

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 09:00 • 2 min
Juncker odmietol tvrdenia o sprisahaní voči gréckej vláde

MADRID - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker v stredu odmietol špekulácie novej gréckej vlády, podľa ktorej sa ju Španielsko a Portugalsko snažia odstaviť od moci v záujme potlačenia rastúcej popularity strán odmietajúcich úsporné opatrenia.

slovakia

left justify in out

Ich koniec v kampani pred januárovými predčasnými voľbami sľúbila aj grécka strana SYRIZA, ktorej líder Aléxis Tsípras sa vďaka tomu stal novým premiérom. Šéf výkonného orgánu EÚ počas návštevy Madridu vyhlásil, že neexistuje žiaden španielsko-portugalský "diabolský plán" na zvrhnutie Tsíprasovej vlády. Juncker v stredu taktiež povedal, že Tsípras by mal svojim krajanom vysvetlil nemožnosť splniť dané sľuby, keďže sú totiž podľa neho nerealizovateľné. Luxemburský expremiér v tejto veci varoval aj populárne španielske hnutie Podemos, ktorá má blízko k Tsíprasovmu hnutiu SYRIZA.

 

Európska komisia aktuálne vyjednáva o urovnaní sporu medzi Španielskom, Portugalskom a Gréckom po tom, ako Madrid a Lisabon podali sťažnosť na gréckeho premiéra. Ten pobúril partnerov svojimi výrokmi z minulého týždňa, keď obvinil konzervatívne vlády v oboch krajinách zo sprisahania. Ich motívom sú podľa Tsíprasa obavy z podobného scenára v Španielsku a Portugalsku. Španielsky premiér Mariano Rajoy v nedeľu Tsíprasovi odkázal, že nemôže pripisovať jeho krajine zodpovednosť za "frustráciu vyvolanú gréckou radikálnou ľavicou, ktorá Grékom prisľúbila niečo, čo nedokáže splniť". Zároveň pripomenul, že Madrid poskytol miliardy eur na pomoc Grécku i napriek tomu, že musel čeliť vlastným finančným ťažkostiam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona