Juncker odmieta vylúčenie Grécka zo schengenského priestoru

NETKY.SK • 3 Február 2016, 13:03 • 2 min
Juncker odmieta vylúčenie Grécka zo schengenského priestoru

ŠTRASBURG - Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker odmietol dnes možnosť vylúčenia Grécka zo schengenského priestoru v súvislosti s utečeneckou krízou.

slovakia

left justify in out

"Nevedel by som si predstaviť, že by Grécko odišlo z eurozóny. To platí aj pre schengenský priestor," citovala vyjadrenia Junckera na zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu agentúra APA.


Juncker tiež uviedol, že Grécko musí rýchlo odstrániť nedostatky pri ochrane vonkajších hraníc Európskej únie, na ktoré poukázala EK. Zdôraznil, že nejde o stigmatizovanie Grécka, ale o pomoc tejto krajine. Spoločné predpisy musia byť dodržiavané a uplatňované, "len tak môžeme zachrániť Schengen", vyhlásil.


Utečenecká kríza je podľa Junckera "čoraz viac krízou európskej solidárnosti". V tejto súvislosti šéf EK vyzval členské štáty EÚ aj na dodržiavanie finančných prísľubov. Pripomenul prisľúbené tri miliardy eur na podporu utečencov pre Turecko a konštatoval, že vo zvereneckom fonde EÚ pre pomoc Sýrii chýba 448 z 500 miliónov eur, ktoré majú poskytnúť členské štáty - a podobná je situácia aj pri zvereneckom fonde pre Afriku.


Holandský minister zahraničných vecí a úradujúci predseda Rady EÚ Bert Koenders potvrdil, že na summite EÚ 18. a 19. februára budú hlavnou témou naliehavé otázky súvisiace s utečeneckou krízou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies