Juncker: Odchod Británie z EÚ by pre Britov znamenal akt sebapoškodenia

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 08:28 • 2 min
Juncker: Odchod Británie z EÚ by pre Britov znamenal akt sebapoškodenia

BRUSEL - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes na konci dvojdňovej oficiálnej návštevy Grécka odkázal občanom Spojeného kráľovstva, že odchod ich krajiny z EÚ by bol "aktom sebapoškodenia".

slovakia

left justify in out

Dva dni pred kľúčovým referendom, ktoré rozhodne o budúcnosti krajiny v EÚ, šéf exekutívy Britom odkázal, že "obrátiť sa chrbtom k svojim susedom a stiahnuť sa do izolácie, by bolo proti všetkému čo Európa a Spojené kráľovstvo predstavujú, bol by to akt sebapoškodenia".

 

Juncker, ktorého kabinet sa všeobecne odmietal vyjadrovať k téme brexitu pred konaním britského referenda o zotrvaní krajiny v EÚ, to uviedol počas návštevy v Aténach, pred predstaviteľmi združenia zamestnávateľov.

 

Šéf Európskej komisie pripomenul, že spoločný európsky dom by nebol možný bez britského národa. Dodal tiež, že "vytvorili sme mier, slobodu, prosperitu a životný štýl, ktoré nám závidí celý svet".

 

"Odchod z EÚ by toto všetko ohrozil. Poškodil by všetko to, čo sme doteraz dosiahli a znížil by význam toho, čo môžeme dosiahnuť zajtra," zhodnotil situáciu Juncker.

 

V závere svojho prejavu zdôraznil, že Európa je silnejšia vtedy, keď "spájame svoje sily" a bezpečnejšia "keď sa dokážeme postarať jeden o druhého" a prosperujúcejšia "keď navzájom obchodujeme".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies