Juncker: Nemôžeme si nechať náš vzťah s Ruskom diktovať od Washingtonu

NETKY.SK • 8 Október 2015, 22:46 • 2 min
Juncker: Nemôžeme si nechať náš vzťah s Ruskom diktovať od Washingtonu

PASSAU - Európa musí zlepšiť svoj vzťah s Ruskom a o niečom takom by nemal rozhodovať Washington. Vyhlásil to dnes predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker.

slovakia

left justify in out

Európska únia sa vlani pripojila k Spojeným štátom a takisto uvalila sankcie na Rusko za to, že anektovalo ukrajinský Krymský polostrov. EÚ a USA ešte sprísnili sankcie, keď separatisti podporovaní Ruskom začali povstanie na východe Ukrajiny.

 

Vzťahy medzi Moskvou a Západom sa ďalej zhoršili, keď ruský prezident Vladimir Putin nariadil bombardovanie v Sýrii proti odporcom prezidenta Bašára Asada.

 

Juncker vyhlásil, že napätie vo vzťahu s Ruskom treba zmierniť - aj napriek tomu, že to nie je veľmi populárne.

 

"Musíme sa snažiť o praktický vzťah s Ruskom. Nie je to sexy, ale v danom prípade to musí tak byť, nemôžeme takto ďalej pokračovať," vyhlásil Juncker na podujatí v juhonemeckom meste Passau. Jeho výroky citovala tlačová agentúra Reuters.

 

Americký prezident Barack Obama minulý týždeň obvinil Putina, že z bezradnosti bráni rozpadávajúci sa autoritársky sýrsky režim a svojho spojenca Asada.

 

Juncker však naznačil, že Európa by mala zaujať odlišný postoj. "K Rusku treba pristupovať slušne. Nemôžeme si nechať náš vzťah s Ruskom diktovať od Washingtonu," dodal šéf EK.

 

Sankcie EÚ majú byť koncom tohto roka predĺžené a zatiaľ je únia jednotná v tom, že ich zachová - hoci niektoré členské štáty situáciou vážne trpia, aj preto, že Rusko zaviedlo protisankcie na dovoz západných potravinových produktov.

 

Juncker tiež spomenul, že utečenecká kríza bude trvať niekoľko rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies