Juncker: Nemáme plán pre prípad odchodu Británie z EÚ

NETKY.SK • 16 Február 2016, 12:27 • 2 min
Juncker: Nemáme plán pre prípad odchodu Británie z EÚ

BRUSEL - Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker nemá alternatívny plán pre prípad vystúpenia Británie z Európskej únie. Ako dnes počas debaty v Európskom parlamente odpovedal na príslušnú otázku, komisia sa nebude podieľať na dohadoch o takomto "pláne B".

slovakia

left justify in out

"Nemáme plán B, ale plán A. Tým je, že Veľká Británia ostane ako konštruktívny člen v EÚ," citovala Junckera agentúra APA.


Britský premiér David Cameron začal dnes v Bruseli rozhovory s predstaviteľmi europarlamentu v rámci úsilia o získanie podpory pre dohodu o požiadavkách Londýna na reformy v EÚ, ktorá má podľa neho pomôcť udržať Britániu v únii.


Návrh už podporili lídri niektorých členských štátov, Cameron však musí presvedčiť aj Európsky parlament, ktorý musí schváliť ústredné prvky dohody, píše agentúra Reuters.


Vyriešiť zostávajúce rozpory sa pokúsia lídri krajín EÚ na summite v Bruseli, ktorý sa začne vo štvrtok. Cameron dúfa v ich súhlas, aby mohol v júni vyhlásil sľubované referendum o zotrvaní Británie v EÚ.


Predseda EP Martin Schulz dnes po stretnutí s Cameronom uviedol, že terajšie rokovania s Londýnom sú najchúlostivejšie, aké kedy EÚ viedla. "Európska únia ešte nikdy nebola v takej dramatickej situácii ako tento týždeň," vyhlásil podľa agentúry DPA.


Schulz zdôraznil, že na tohtotýždňovom summite EÚ pôjde o nevyhnutný kompromis s krajinou, ktorá patrí k siedmim najväčším hospodárstvam (G7) i stálym členom Bezpečnostnej rady OSN s právom veta. "Chceme, aby ostala členom Európskej únie," dodal šéf EP.


Cameron má na dnes programe v Bruseli aj schôdzky s predstaviteľmi troch hlavných politických skupín v EP, následne bude rokovať s Junckerom. Pôvodný plán na stretnutie s lídrami všetkých skupín v EP zrušili, čo Cameronovi umožnilo vyhnúť sa konfrontácii so svojím domácim euroskeptickým kritikom, europoslancom Nigelom Farageom.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies