Juncker: Nechceme pôsobiť ako neokolonialisti, Afričania nemusia urobiť, čo chceme

NETKY.SK • 29 Jún 2018, 06:00 • 2 min
Juncker: Nechceme pôsobiť ako neokolonialisti, Afričania nemusia urobiť, čo chceme

BRUSEL - Vedúci predstavitelia Európskej únie by sa nemali príliš unáhliť, pokiaľ ide o rozhodnutie o vytvorení takzvaných "externých platforiem" na prácu s migrantmi v severoafrických krajinách bez toho, aby o to požiadali tieto krajiny, upozornil vo štvrtok na summite lídrov EÚ v Bruseli predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Musím zdôrazniť, že tu v Bruseli nemôžeme robiť rozhodnutia za severoafrické štáty," pokračoval predseda EK. Špeciálne naliehal na "niektorých" lídrov, aby prejavili zdržanlivosť, pokiaľ ide o rozhodnutia v súvislosti v centrami pre migrantov mimo EÚ.

 

"Ak je posolstvom to, že Afričania urobia, čo chceme - toto nebude fungovať," upozornil Juncker. "Nechceme vyvolať dojem, akoby to bol neokolonializmus." Nemecká kancelárka Angela Merkelová pri príchode na summit v Bruseli trvala na tom, že krajiny Európskej únie, do ktorých prichádzajú migranti, si zaslúžia pomoc. Odmietla však myšlienku, že utečenci si môžu vybrať, v ktorej krajine o azyl požiadajú.

 

Merkelová dorazila na summit EÚ v čase celoeurópskeho sporu okolo toho, ako sa vyrovnať s prichádzajúcimi migrantmi a žiadateľmi o azyl z afrických a blízkovýchodných krajín. Na Merkelovú navyše tlačí aj minister vnútra Horst Seehofer, aby migrantov odvracali z hraníc Nemecka, informovala agentúra AP. Nemecká kancelárka uviedla, že "štáty, ktoré dostanú veľa utečencov, potrebujú, samozrejme, ochranu a podporu, ale na druhej strane utečenci a migranti si nemôžu vybrať krajinu, v ktorej bude prebiehať ich (azylové) konanie".

 

Merkelová povedala, že ochrana vonkajších hraníc EÚ bude na summite kľúčovou otázkou, pričom by sa mohli uskutočniť diskusie so severoafrickými krajinami o lodiach, ktoré tam kotvia. Populistický maďarský premiér Viktor Orbán pricestoval na summit s vyjadrením, že okrem uzatvorenia hraníc by členské štáty EÚ mali vrátiť späť tých, ktorí už prišli. "Ľudia žiadajú dve veci. Prvou je, aby sa nevpúšťali žiadni noví migranti a treba ich zastaviť. Druhou, aby tých, ktorí sú už tu, poslali späť," uviedol Orbán. Oba tieto kroky sú podľa neho nutnými na "obnovenie európskej demokracie". "Inváziu treba zastaviť a zastaviť inváziu znamená mať silné hranice," zhodnotil Orbán. Taliansky premiér Giuseppe Conte vyzval na zásadnú zmenu v migračnej politike Európskej únie. Dodal, že Taliansko dostalo iba minimálnu pomoc v čase, keď bolo hlavnou krajinou, ktorá prijímala migrantov z celého Stredomoria.

 

"Taliansko nepotrebuje žiadne slovné znamenia, ale konkrétne skutky," povedal Conte pri príchode na summit EÚ. Blízkosť Talianska k severnej Afrike spôsobila, že sa zmenilo na kľúčovú destináciu pre prichádzajúcich migrantov. Conte trval na tom, aby si túto záťaž rozdelila celá EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies