Juncker: Nastala posledná šanca na mierové zjednotenie Cypru

NETKY.SK • 11 Január 2017, 17:03 • 2 min
Juncker: Nastala posledná šanca na mierové zjednotenie Cypru

VALLETTA - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dúfa v pozitívne uzavretie rozhovorov o zjednotení Cypru už "v najbližších hodinách a dňoch". Šéf exekutívy EÚ to uviedol dnes počas pracovného pobytu na Malte.

slovakia

left justify in out

Juncker počas spoločnej tlačovej konferencie s maltským premiérom Josephom Muscatom vo Vallette pred novinármi zdôraznil, že "toto je posledná šanca na zjednotenie rozdeleného ostrova". Zároveň pripomenul, že po večernom slávnostnom ceremoniáli na počesť maltského predsedníctva v Rade EÚ odcestuje do Ženevy, ktorá je dejiskom rokovaní o Cypre.

 

Vo štvrtok sa Juncker v Ženeve pripojí k rokujúcim stranám, lebo ako zdôraznil, osud cyperských rokovaní ho osobne zaujíma.

 

"Pokiaľ ide o mier, oplatí sa riskovať. Tí, ktorí nechcú konať, by v konečnom dôsledku znášali vyššie riziko," skonštatoval.

 

Maltský vicepremiér Louis Grech krátko predtým uviedol, že pomôcť pri tomto procese chce v rámci svojich možností aj maltské predsedníctvo v Rade EÚ, treba si však najskôr počkať na výsledok rokovaní v Ženeve, kde rokujú prezident Cypru Nikos Anastasiadis a vodca cyperských Turkov Mustafa Akinci.

 

Juncker v tejto súvislosti upozornil, že je v neustálom kontakte s oboma cyperskými lídrami a s oboma výborne spolupracuje.

 

Osobitný vyslanec OSN: Ženevské rokovania o Cypre ešte neprinesú konečnú dohodu

 

Aj keby vyjednávači na ženevských rokovaniach o zjednotení Cypru dosiahli tento týždeň prelom, nebudú schopní dopracovať všetky podrobnosti potrebné pre komplexnú konečnú dohodu. Povedal to dnes osobitný vyslanec OSN pre Cyprus Espen Barth Eide, ktorý pôsobí ako sprostredkovateľ.

 

Delegácie gréckej a tureckej časti Cypru sa dostanú k najnáročnejšej časti rozhovorov dnes, keď si vymenia mapy s vytýčeným územím, ktoré chcú mať v budúcom federálnom Cypre.

 

"Je to emotívna otázka," pretože mapy ukážu, ktoré územia by mali cyperskí Turci vrátiť majiteľom z radov cyperských Grékov 40 rokov po rozdelení ostrova, povedal dnes Eide na tlačovej konferencii.

 

Vo štvrtok sa k cyperskému prezidentovi Nikosovi Anastasiadisovi a jeho náprotivku zo strany cyperských Turkov Mustafovi Akincimu pridajú ministri zahraničných vecí Turecka, Grécka a Británie, aby rokovali o vonkajších bezpečnostných opatreniach budúceho zjednoteného Cypru.

 

Na otvorení týchto širších rozhovorov, ktoré môžu pokračovať niekoľko dní, bude v Ženeve prítomný aj generálny tajomník OSN António Guterres.

 

Eide vyjadril nádej, že obe strany Cypru dokážu prekonať nevyriešené problémy a dohodnúť sa s garantmi na bezpečnostnom rámci.

 

"Nečakajte ale, že poletíme zo Ženevy s komplexnou dohodou v rukách," upozornil a dodal, že na vypracovanie všetkých podrobností je potrebný čas.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies