Juncker napísal list Putinovi o užšej obchodnej spolupráci

NETKY.SK • 19 November 2015, 17:55 • 2 min
Juncker napísal list Putinovi o užšej obchodnej spolupráci

VILNIUS - Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker napísal v tomto týždni list ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, v ktorom mu navrhol užšie obchodné vzťahy medzi európskou dvadsaťosmičkou a Moskvou vedeným ekonomickým blokom. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s tým, že tento návrh má byť reakciou na pokrok pri implementácii prímeria na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

List, ku ktorého obsahu získal Reuters prístup, vznikol po summite skupiny 20 vedúcich ekonomík sveta (G20) v Turecku. Juncker v ňom zdôrazňuje význam prikladaný dobrým vzťahom Európskej únie s Moskvou, "ktoré sa na moju ľútosť nemohli v uplynulých rokoch rozvíjať".

 

Dodal, že požiadal predstaviteľov komisie, aby preštudovali možnosti pripadajúce do úvahy pri zbližovaní Európskej únie s Eurázijskou ekonomickou úniou (EEÚ) - zoskupením bývalých krajín sovietskeho bloku, ktorému dominuje Moskva.

 

Ministra zahraničných vecí Litvy Linasa Linkevičiusa list prekvapil s tým, že podľa neho neodzrkadľuje aktuálny spoločný pohľad členských štátov únie. Nezmieňuje sa ani o sankciách EÚ voči Rusku, ktoré blok uvalil v dôsledku anexie Krymu Moskvou a destabilizácie oblastí na východe Ukrajiny.

Hovorkyňa komisie potvrdila informáciu o tom, že Juncker adresoval Putinovi list. Stalo sa tak po tom, ako sa dvojica týchto politikov krátko porozprávala na summite skupiny G20 v Turecku. V liste však podľa nej nezazneli nijaké nové záväzky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies