Juncker na kongrese európskych odborárov privítal utečencov v Európe

NETKY.SK • 29 September 2015, 23:03 • 2 min
Juncker na kongrese európskych odborárov privítal utečencov v Európe

PARÍŽ - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes v rámci príhovoru na otváracom ceremoniáli 13. kongresu Európskej odborovej konfederácie (ETUC) v Paríži odkázal utečencom, že sú v Európe vítaní, a pripomenul, že ich prijatie je povinnosťou Európanov.

slovakia

left justify in out

"Vitajte utečenci!" povedal Juncker za potlesku vyše 500 delegátov ETUC, ktorá združuje európske odbory. Na kongrese odborárov vystúpili aj francúzsky prezident Francois Hollande a predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

 

Juncker v prejave zdôraznil, že utečenci potrebujú solidaritu a je "naliehavou povinnosťou" Európy, aby ich prijala. Zároveň varoval pred krajnou pravicou a všetkými, ktorí sa odvolávajú na "nehodné pocity" v otázke najväčšej migračnej krízy v Európe od druhej svetovej vojny.

 

"Stav únie nie je dobrý, trhliny v múre solidarity sa množia," upozornil šéf EK, ktorý vyjadril znepokojenie v súvislosti s "nebezpečným oživením národných pocitov".

 

Juncker zároveň dodal, že je hrdý na to, že Európa je mierovým útočiskom, ktoré "nešťastní utečenci" uprednostňujú pred Spojenými štátmi, Čínou či Ruskom.

 

Francúzsky prezident v tejto súvislosti kritizoval postoj krajín bývalej východnej Európy, ktoré sa bránia prijímaniu migrantov utekajúcich pred vojnou. Hollande pripomenul solidaritu západoeurópskych krajín voči týmto štátom v období po páde Berlínskeho múru.

 

Kongres ETUC, ktorý sa skončí v piatok 2. októbra, združil 509 delegátov z 90 odborových zväzov zastupujúcich 39 európskych krajín, medzi ktorými je všetkých 28 členských štátov EÚ. Hlavnými témami kongresu sú nezamestnanosť mladých ľudí, úroveň miezd, postavenie a práva odborov, sociálna politika a ekológia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies