Juncker možno potrestá rodné Luxembursko za škandál o tajných dohodách s firmami

NETKY.SK • 6 November 2014, 14:14 • 2 min
Juncker možno potrestá rodné Luxembursko za škandál o tajných dohodách s firmami

BRUSEL - Nový predseda Európskej komisie (EK) a bývalý luxemburský premiér Jean-Claude Juncker zrejme bude musieť zasiahnuť proti svojej krajine pre tajné dohody o zdaňovaní medzi Luxemburskom a 340 nadnárodnými spoločnosťami. Ide o škandál, ktorý dnes odhalila správa Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ).

slovakia

left justify in out

Medzi spoločnosťami, ktoré prosperovali z ustanovení tajných dohôd, sú známe firmy ako Apple, Amazon, Ikea, Pepsi alebo AXA. Belgické médiá zdôraznili, že v tejto zvýhodnenej skupine je aj veľa belgických firiem, napríklad Belgacom alebo banka Dexia.

 

Podľa správ ICIJ ide o dohody uzatvorené v rokoch 2002 a 2010, vinou ktorých štáty, kde uvedené spoločnosti vytvárali zisk, prišli o miliardy eur zo ziskov.

 

Európska komisia, ako to dnes naznačil jej hovorca, je pripravená na sankcie voči Luxembursku pre túto neštandardnú daňovú prax. 

 

"Ak naozaj išlo o negatívne rozhodnutie, Luxembursko bude musieť prevziať svoj diel zodpovednosti a prijať opatrenia na nápravu tejto situácie," uviedol Margaritis Schinas, hlavný hovorca Junckerovej komisie.

 

V jednej z prvých reakcií na zmienený škandál úradujúci luxemburský premiér Xavier Bettel uviedol, že fiškálne praktiky používané na území veľkovojvodstva sú v súlade s medzinárodným právom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies