Juncker: Krok EÚ voči firme Apple nie je krokom namiereným proti USA

NETKY.SK • 4 September 2016, 13:40 • 2 min
Juncker: Krok EÚ voči firme Apple nie je krokom namiereným proti USA

CHANG-ČOU - Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker odmietol dnes kritiku Spojených štátov v súvislosti s kauzou americkej technologickej spoločnosti Apple v Írsku.

slovakia

left justify in out

Brusel tento týždeň oznámil, že spoločnosť Apple bola v Írsku daňovo zvýhodňovaná a mala by Dublinu vrátiť miliardy eur. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

 

Juncker, ktorý sa zúčastňuje na dvojdňovej schôdzke skupiny G20 vo východočínskom meste Chang-čou, pre novinárov uviedol, že krok EÚ nie je namierený proti Spojeným štátom. "Bolo by absurdné zvoliť si na útok proti USA oblasť výberu daní," povedal šéf EK. Zároveň pripomenul, že väčšinu svojich sankčných opatrení smeroval Brusel doteraz proti európskym spoločnostiam.

 

"Postupujeme podľa pravidiel," povedal Juncker. "Naše rozhodnutia vychádzajú z faktov a legislatívy Európskej únie," dodal.

 

Európska komisia tento týždeň oznámila, že spoločnosť Apple musí írskej vláde spätne vyplatiť celkovo 13 miliárd eur plus úroky. Spomínaných 13 miliárd eur je suma, v akej podľa Bruselu poskytol Dublin firme neprimerané daňové výhody. EK dodala, že to je v rozpore s pravidlami únie o štátnej pomoci.

 

Firma Apple krátko po rozhodnutí EÚ oznámila, že sa proti verdiktu odvolá, pričom varovala, že krok Európskej komisie by mohol viesť k rušeniu pracovných miest na európskom trhu. O niekoľko dní oznámil aj Dublin, že sa proti rozhodnutiu Bruselu plánuje odvolať.

 

Írsko by síce mohlo prostredníctvom spätného vyplatenia daní získať nemalé peniaze do štátneho rozpočtu, vláda však svojím rozhodnutím podľa analytikov radšej uprednostnila podmienky pre zahraničných investorov. Ako po hlasovaní írskej vlády v piatok (2.9.) uviedol írsky minister financií Michael Noonan, vláda chce chrániť daňový systém, ktorý v minulých rokoch prilákal vysoký počet nadnárodných spoločností, čo umožnilo vytvorenie veľkého počtu nových pracovných miest.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies