Juncker je za otvorený dialóg s Gréckom, ale odmieta v EÚ všetko meniť

NETKY.SK • 3 Február 2015, 16:51 • 2 min
Juncker je za otvorený dialóg s Gréckom, ale odmieta v EÚ všetko meniť

BRUSEL - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes počas stretnutia s poslancami Európskeho parlamentu uviedol, že EÚ je otvorená dialógu s Gréckom, ale odmieta "zmeniť všetko" v Európe. Juncker sa v stredu ráno v Bruseli stretne s novým gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom na rokovaniach, ktoré sa podľa neho ukazujú byť zložité.

slovakia

left justify in out

"Budeme musieť zmeniť niektoré z našich politík, ale nezmeníme všetko iba preto, že v Grécku bol zaznamenaný volebný výsledok, ktorý sa niektorým páči a iným nie," povedal Juncker v prejave pred skupinou poslancov europarlamentu a ich hostí z národných parlamentov členských krajín únie.
     

Predseda EK zdôraznil, že komisia musí zohľadniť všeobecné demokratické vyjadrenie gréckeho ľudu, na druhej strane však bude potrebné, aby tí, ktorí vyhrali voľby, zvážili presvedčenie a spôsob konania iných ľudí.
     

"Existuje aj iná verejná mienky, aj iné parlamentné názory," upozornil Juncker na neochotu niektorých členských štátov EÚ vychádzať v ústrety požiadavkám novej gréckej vlády.
     

Niekoľko krajín eurozóny, do ktorej patrí aj Grécko, nemajú v úmysle len tak ustupovať želaniu Atén. Ide o krajiny ako Fínsko, Holandsko a Nemecko či tri pobaltské štáty, ktoré dodržiavajú pravidlá prísnej rozpočtovej disciplíny. Ale aj Portugalsko a Španielsko, ktoré boli podobne ako Grécko hlboko zasiahnuté krízou a museli vyvinúť veľké úsilie a priniesť obete, aby splnili požiadavky veriteľov, sú podľa niektorých diplomatických zdrojov tiež proti tomu, aby Grécko lacno prišlo k odpúšťaniu dlhov.
     

Akékoľvek rozhodnutie o budúcich vzťahoch Grécka a eurozóny musí mať jednomyseľný súhlas ministrov financií všetkých 19 krajín tohto zoskupenia.
     

 Líder gréckej radikálnej ľavice je v stredu ráno očakávaný v Bruseli, kde sa stretne s Junckerom a následne odcestuje do Paríža. Tomuto stretnutiu v sobotu predchádzal telefonát, pričom šéf exekutívy EÚ priznal, že s Tsiprasom mal "ťažký rozhovor".
     

Juncker dnes na pôde EP uistil, že nie je zástancom úsporných opatrení, keď zdôraznil, že "úsporné opatrenia nie sú samoúčelné" a vedú k narúšaniu sociálnej súdržnosti v našej spoločnosti. Zároveň však upozornil, že sa stavia proti tým, ktorí tvrdia, že "akákoľvek zodpovednosť a fiškálna konsolidácia je synonymom úsporných opatrení".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies