Juncker: Holandské 'nie' zmluve EÚ s Ukrajinou môže vyvolať krízu na kontinente

NETKY.SK • 9 Január 2016, 13:15 • 2 min
Juncker: Holandské 'nie' zmluve EÚ s Ukrajinou môže vyvolať krízu na kontinente

AMSTERDAM - Predseda Európskej komisie, luxemburský politik Jean-Claude Juncker varoval dnes holandských voličov, aby v nadchádzajúcom referende nehlasovali proti obchodnej dohode Európskej únie s Ukrajinou, pretože by tým "mohli otvoriť dvere veľkej kontinentálnej kríze".

slovakia

left justify in out

Prvého januára vstúpila do platnosti dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a Ukrajinou, ktorá je súčasťou asociačnej dohody podpísanej v júni 2014. Dohoda sa nepáči Rusku, ktoré od začiatku roka pozastavilo vlastnú dohodu o voľnom obchode, ktorú má s Ukrajinou uzavretú v rámci obchodných vzťahov v Spoločenstve nezávislých štátov.

 

Holandská občianska kampaň vedená troma silno euroskeptickými zoskupeniami zhromaždila vyše 300.000 hlasov potrebných na to, aby sa o tri mesiace hlasovalo o dohode v právne nezáväznom referende.

 

Uskutoční sa 6. apríla a občianska kampaň podľa pozorovateľov skôr poukazuje na nárast euroskepticizmu medzi holandskými voličmi ako na ich opozíciu voči zbližovaniu EÚ s Kyjevom.

Holandské 'nie' "by mohlo otvoriť dvere veľkej kontinentálnej kríze", upozornil Juncker v rozhovore, ktorý vyšiel v dnešnom vydaní holandského denníka NRC.

 

Varoval tiež, aby sa z referenda nestalo populistické hlasovanie o Európe. "Úprimne dúfam, že Holanďania nebudú hlasovať 'nie' z dôvodov, ktoré nemajú nič spoločné so samotnou zmluvou." Ak by sa holandskí voliči postavili proti dohode, "najväčší prospech by z toho malo Rusko", dodal.

 

Hoci nebude pre holandskú vládu výsledok referenda právne záväzný, bude jej postup ostro sledovaný, vzhľadom na nárast preferencií euroskeptických strán pred parlamentnými voľbami v Holandsku, ktoré by mali byť v roku 2017.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies