Juncker v Číne riešil nadmernú prudukciu ocele, dohodol sa na platforme

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 14:16 • 2 min
Juncker v Číne riešil nadmernú prudukciu ocele, dohodol sa na platforme

PEKING - Lídri Európskej únie (EÚ) a Číny sa dnes na summite v Pekingu dohodli na vytvorení pracovnej skupiny, ktorá bude rokovať o nadmernej produkcii ocele v ázijskej krajine. Od vyriešenia tohto problému závisí či EÚ udelí Číne štatút trhovej ekonomiky. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker po skončení dvojdňového summitu novinárom povedal, že "existuje jasné spojenie medzi nadmernou výrobou ocele v Číne a jej štatútom trhovej ekonomiky".

 

Udelenie tohto štatútu totiž znamená, že Brusel už nebude považovať Čínu za štátom riadenú, ale za trhovú ekonomiku. Tým sa otvoria dokorán dvere čínskemu importu do Európy.

 

Európski výrobcovia ocele obviňujú Čínu z dampingových cien, ktorými vytláča konkurenciu z trhov po celom svete. Záplava lacnej čínskej ocele ohrozuje pracovné miesta v Európe.

 

Juncker po summite vyhlásil, že sa dohodol s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom na vytvorení "akejsi oceliarskej platformy" medzi Čínou a EÚ, ktorá bude pokračovať v diskusii o nadprodukcii ocele a vyriešení tohto problému.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies