Juncker: EÚ prijme pre clá odvetné opatrenia proti USA

NETKY.SK • 31 Máj 2018, 17:33 • 2 min
Juncker: EÚ prijme pre clá odvetné opatrenia proti USA

BRUSEL - Európska únia (EÚ) prijme odvetné opatrenia proti USA, keďže Washington sa rozhodol, že na dovoz ocele a hliníka z Únie budú platiť nové clá. Vo štvrtok to povedal predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. EÚ mala doteraz výnimku z ciel, ktorá sa skončí v piatok (1.6.).

slovakia

left justify in out

Trumpova administratíva oznámila, že od polnoci miestneho času (piatok 5.00 SELČ) začnú platiť clá na odvoz ocele a hliníka z Kanady, Mexika a EÚ. Tieto krajiny mali dvojmesačnú výnimku z ciel.

 

"Je to zlá správa pre svetový obchod," povedal Juncker v Bruseli. "Okamžite spustíme mechanizmus urovnania sporov v rámci WTO a v najbližších hodinách oznámime odvetné opatrenia." Juncker dodal, že je "absolútne neprijateľné, aby nejaká krajina v rámci svetového obchodu zavádzala jednostranné opatrenia".

 

Komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmströmová uviedla, že "reakcia EÚ bude proporčná a bude v súlade s pravidlami WTO". Opatrenia USA podľa nej jasne porušujú medzinárodné pravidlá.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona