Juncker: EÚ bude prísne kontrolovať miliardy pre Turecko určené pre utečencov

NETKY.SK • 30 November 2015, 09:55 • 2 min
Juncker: EÚ bude prísne kontrolovať miliardy pre Turecko určené pre utečencov

BRUSEL - Európski lídri a Turecko dosiahli dnes večer v Bruseli dohodu o vytvorení osobitného fondu v hodnote troch miliárd eur pre Turecko - v prospech vyše 2,2 milióna sýrskych utečencov žijúcich na tureckom území. Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker upozornil, že EÚ bude prísne kontrolovať každé vynaložené euro.

slovakia

left justify in out

Dohodu s tureckým premiérom Ahmedom Davatogluom po summite EÚ - Turecko oznámil predseda Európskej rady Donald Tusk. Spresnil, že obe strany sa rozhodli aktivovať "spoločný akčný plán", ktorého cieľom je zastaviť prílev utečencov a "zdynamizovať" rokovania o pristúpení Turecka k EÚ.

 

"Zvýšime pomoc, ktorú poskytujeme sýrskym utečencom v Turecku prostredníctvom nového fondu v hodnote troch miliárd eur," vysvetlil Tusk. Európska komisia na tento účel vyčlení 500 miliónov eur, zvyšných 2,5 miliardy eur by mali vyzbierať členské štáty únie podľa výšky svojho HDP.

 

Tusk pripomenul, že spoločný akčný plán s Ankarou predvída rýchlu obnovu poriadku na vonkajších hraniciach EÚ, spresnil, že únia neočakáva od nikoho, že bude strážiť jej hranice.

 

"Budeme veľmi presne kontrolovať používanie tých troch miliárd eur," povedal pred novinármi predseda EK. Juncker zároveň uviedol, že výsledok dnešného summitu neznamená, že zabudne na skutočnosť, že v Turecku ešte stále existujú problémy v oblasti ľudských práv a slobody tlače. K týmto otázkam sa EÚ pri rokovaniach s Tureckom bude stále vracať, naznačil Juncker.

 

Turecký premiér počas spoločnej tlačovej konferencie s Tuskom a Junckerom dnešný summit označil za "historický deň". "Som rád, že všetci moji kolegovia v Európe sa zhodujú v názore, že Turecko a EÚ majú rovnaký osud," povedal Davatoglu.

 

Najnovšie spory a napätie medzi Ruskom a Tureckom, ktoré vznikli po zostrelení ruského bojového lietadla tureckou stíhačkou nad turecko-sýrskym pohraničím, neboli predmetom rokovaní premiérov a prezidentov EÚ s ich tureckým hosťom. Po skončení summitu to pred novinármi povedal slovenský premiér Robert Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona