Juncker: Dvojrýchlostná Európa je budúcnosťou rozšírenej EÚ

NETKY.SK • 19 November 2015, 08:41 • 2 min
Juncker: Dvojrýchlostná Európa je budúcnosťou rozšírenej EÚ

BRUSEL - Európska únia bude musieť prehodnotiť svoju štruktúru, aby umožnila niektorým krajinám robiť všetko spoločne a iným zasa zapájať sa menej, povedal dnes predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

slovakia

left justify in out

Na konferencii v Bruseli vyhlásil, že k Brexitu - odchodu Británie z EÚ - "nikdy nedôjde". Súčasne však dodal, že EÚ by mala prehodnotiť svoje usporiadanie, aby sa ubezpečila, že jej členské krajiny sa môžu podieľať na spoločnej politike rozličnou rýchlosťou, ak si to budú želať, informovala agentúra Reuters.

 

"Myslím si, že nakoniec už nebude možné, aby 33, 34 alebo 35 štátov postupovalo rovnakou rýchlosťou a s rovnakou energiou rovnakým smerom," pokračoval Juncker.

 

Jeho slová sú jasným odklonom od línie predchádzajúcej Európskej komisie pod vedením Josého Manuela Barrosa. Barroso bol proti tomu, aby sa EÚ rozštiepila na krajiny tvrdého jadra a ostatné krajiny a vytvorila "dvojrýchlostnú" Európu, pripomenula agentúra Reuters.

 

EÚ má v súčasnosti 28 členov a rokuje o prijatí všetkých balkánskych krajín, ktoré ešte jej členmi nie sú, a tiež Turecka v dlhodobom výhľade. Švajčiarsko, Nórsko, Lichtenštajnsko a Island už uplatňujú väčšinu legislatívy EÚ, hoci nie sú členmi únie, pretože im to uľahčuje spoluprácu a obchod s väčším susedom.

 

Z 28 členských krajín EÚ je 19 členom eurozóny, ktorá má bankovú úniu a vlastné zákony. Podľa súčasnej legislatívy musia všetky krajiny, ktoré vstúpia do EÚ, časom prijať euro. Británia a Dánsko sú jediné dve krajiny, ktoré majú z tohto pravidla stálu výnimku.

 

"Raz by sme mali prehodnotiť európsku architektúru so skupinou krajín, ktoré budú robiť veci, všetky veci, spoločne a s ďalšími, ktoré zaujmú pozície na obežnej dráhe, inde od jadra," dodal Juncker. Podľa agentúry Reuters je pravdepodobné, že Londýn si jeho slová vysvetlí pozitívne.

 

Britský premiér David Cameron, ktorý sa v predvolebnej kampani zaviazal usporiadať na budúci rok referendum o zotrvaní Británie v EÚ, požaduje finančné a ekonomické garancie pre krajiny EÚ mimo eurozóny a pre Britániu žiada, aby bola vylúčená z princípu "ďalšieho zbližovania únie".

 

Menej povzbudzujúce pre Londýn boli ďalšie Junckerove slová. Povedal, že EK plánuje predložiť v prvom polroku 2016 návrh na "spoločné, minimálne sociálne práva, ktoré by sa vzťahovali na všetky členské krajiny".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies